Ανοίγουν οι κάλπες στις ΗΠΑ – Προβάδισμα Μπάιντεν

Ανοίγουν οι κάλπες στις ΗΠΑ – Προβάδισμα Μπάιντεν

Όλα τα βλέμματα στρέφονται στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου σήμερα διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου, την εκλογή της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων και την ανάδειξη 33 Γερουσιαστών σε ισάριθμες Πολιτείες.

Ο βετεράνος πολιτικός Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε θητεύσει ως αντιπρόεδρος δίπλα στον Μπάρακ Ομπάμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 8,5 μονάδες, ωστόσο λόγω του εκλογικού συστήματος στις ΗΠΑ αυτό μπορεί να μην επαρκεί. Το ενδιαφέρον πέφτει σε ορισμένες κρίσιμες Πολιτείες όπως η Αριζόνα, η Φλόριντα, το Μίσιγκαν και η Πενσυλβάνια όπου η διαφορά μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ βρίσκεται στο όριο του στατιστικού λάθους.

Οι Δημοκρατικοί ξορκίζουν το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το αποτέλεσμα του 2016 όταν η Χίλαρι Κλίντον είχε συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους όμως ο Ντόναλντ Τραμπ επικράτησε στις κρίσιμες Πολιτείες και συγκέντρωσε τους 270 εκλέκτορες που απαιτούνται για να εξασφαλίσει τέσσερα χρόνια διαμονής στον Λευκό Οίκο.

Ήδη περισσότεροι από 95 εκατ. Αμερικανοί πολίτες έχουν ψηφίσει με επιστολική ψήφο, αγνοώντας τις δηλώσεις Τραμπ περί ενδεχόμενης νόθευσης της διαδικασίας.

Η προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα με ένταση. Ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε κατά του Μπάιντεν γράφοντας στο Twitter πως «η ψήφος στον Κοιμισμένο Τζο Μπάιντεν είναι ψήφος που δίνει τον έλεγχο της κυβέρνησης σε εκείνους που είναι υπέρ της παγκοσμιοποίησης, τους κομμουνιστές, τους σοσιαλιστές και τους πλούσιους φιλελεύθερους υποκριτές που θέλουν να σας λογοκρίνουν, να σας κάνουν να σιωπήσετε, να σας περιορίσουν, να σας τιμωρήσουν…»

«Όλοι ξέρουν ποιος είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Ας τους δείξουμε ποιοι είμαστε εμείς. Επιλέγουμε την ελπίδα από τον φόβο. Την ενότητα από τον διχασμό. Την επιστήμη από τα παραμύθια. Και την αλήθεια από τα ψέματα» ήταν το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν μέσω Twitter.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ