Ανησυχία για την εξάπλωση του κοροναϊού

Ανησυχία για την εξάπλωση του κοροναϊού

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων από τον κοροναϊό στην Κίνα και η αναφορά κρουσμάτων σε διάφορες χώρες του κόσμου εντείνουν την ανησυχία.

Σε πέντε ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ, ενώ περιπτώσεις προσβολής από τον επικίνδυνο ιό έχουν αναφερθεί σε Σιγκαπούρη. Νότια Κορέα, Αυστραλία, Καναδά, Γαλλία, Ιαπωνία, Μαλαισία και Βιετνάμ. Στην Κίνα ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 81 ενώ οι κινεζικές αρχές κάνουν λόγο για περίπου 2.900 ανθρώπους που έχουν μολυνθεί. Στις ΗΠΑ το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων ανακοίνωσε πως εξετάζει 110 άτομα σε 26 Πολιτείες ως πιθανούς φορείς του κοροναϊού.

Η ανησυχία αποτυπώνεται και στις διεθνείς αγορές, καθώς ξυπνούν μνήμες από την επιδημία της άτυπης πνευμονίας, SARS, του 2003. Ο Stoxx 600 που παρακολουθεί την πορεία ενός μεγάλου αριθμού ευρωπαϊκών μετοχών υποχώρησε κατά 2%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε σήμερα με απώλειες 1,27% και ο Dax στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 1,37%.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται και οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής χρηματοαγοράς, ενώ πτώση σημειώνουν και οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι αναλυτές φοβούνται πως η ζήτηση θα επηρεαστεί αρνητικά από τον κοροναϊό. Το μπρεντ υποχωρούσε νωρίτερα σήμερα κατά 2,8% στα 58,99 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αργού υποχωρούσε κατά 2,7% κάτω από τα 52,70 δολάρια το βαρέλι.

Το αρνητικό κλίμα εντείνουν οι εκτιμήσεις επιδημιολόγων για πιθανή εξάπλωση του ιού αλλά και για κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των θυμάτων αλλά και σοβαρή επίδραση στην παγκόσμια οικονομία αν δεν υπάρξει εμβόλιο που θα τον θέσει υπό έλεγχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ