Η TUI αποχαιρετά το χρηματιστήριο του Λονδίνου - Νέο πλήγμα για το Citi

Η TUI αποχαιρετά το χρηματιστήριο του Λονδίνου - Νέο πλήγμα για το Citi

Τους τελευταίους μήνες αρκετές εταιρείες φεύγουν από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Σε ένα ακόμα πλήγμα για την συρρικνούμενη αγορά μετοχών του Λονδίνου, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας στην Ευρώπη, προετοιμάζει την διαγραφή από το βρετανικό χρηματιστήριο.

Ο αγγλο-γερμανικός ταξιδιωτικός όμιλος TUI, ο οποίος ανέφερε έσοδα 20,7 δισ. ευρώ το 2023 και είναι εισηγμένος τόσο στο Λονδίνο όσο και στη Φρανκφούρτη με αποτίμηση 3,5 δισ. ευρώ – ανακοίνωσε ότι μετά από πίεση των επενδυτών, αποφάσισε ότι η βρετανική του εισαγωγή δεν είναι «επωφελής».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου, λιγότερο από το ένα τέταρτο των συναλλαγών των μετοχών της εταιρείας διενεργήθηκε στο Λονδίνο.

Η εταιρεία με έδρα το Ανόβερο έχει διπλή εισαγωγή από το 2014 και εξακολουθεί να υπολογίζει τους Βρετανούς τουρίστες ως τη μεγαλύτερη ομάδα πελατών της.

«Ακολουθήσαμε τις υποδείξεις των μετόχων μας και έχουμε κάνει εκτενείς συζητήσεις. Το delisting από το Λονδίνο θα προσφέρει σαφή πλεονεκτήματα για τους επενδυτές και την εταιρεία», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Mathias Kiep.

Μαζική φυγή

Όπως γράφουν οι Financial Times, τους τελευταίους μήνες, αρκετές εταιρείες φεύγουν από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, προκαλώντας τη έντονη ανησυχία της κυβέρνησης και αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος της Tui, με ποσοστό σχεδόν 11%, είναι ο Αλεξέι Μορντάσοφ, ένας Ρώσος μεγιστάνας του χάλυβα. Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιβάλλει κυρώσεις στον Μορντάσοφ, ως εκ τούτου ο Ρώσος ολιγάρχης δεν έχει πρόσβαση στην επένδυσή του και επομένως δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει σε καμία ψήφο μετόχων.

Η Tui αναμένει το 2024 να είναι έτος ισχυρής ανάπτυξης. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματά της για το 2023 τον περασμένο μήνα , η εταιρεία είπε ότι αναμένει ότι τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 10% το 2024, με τη ζήτηση των καταναλωτών για ταξίδια να αποδεικνύεται ανθεκτική παρά την κρίση κόστους ζωής και το αυξανόμενο κόστος πίστωσης.

Οι μέτοχοι θα ψηφίσουν επί των προτάσεων στην επόμενη ετήσια γενική συνέλευση στις 13 Φεβρουαρίου. Εάν η πρόταση εγκριθεί, η Tui θα αποχωρήσει από το χρηματιστήριο του Λονδίνου τον Ιούνιο. Η εισαγωγή της στη Φρανκφούρτη θα παραμείνει αμετάβλητη βάσει της τρέχουσας πρότασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ