Πόσα θα πληρώνουμε για ρεύμα-πετρέλαιο-φυσικό αέριο μέχρι το τέλος του χρόνου

Πόσα θα πληρώνουμε για ρεύμα-πετρέλαιο-φυσικό αέριο μέχρι το τέλος του χρόνου

 

Η εκρηκτική πορεία του πετρελαίου και -εσχάτως- και του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με την διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου που επίσης επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την τελική τιμή της ενέργειας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που επηρεάζει άμεσα τον προϋπολογισμό μας για ρεύμα, μετακίνηση και θέρμανση. Τα νοικοκυριά θα πρέπει να προετοιμάζονται για ένα δύσκολο φθινόπωρο καθώς αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στο σκηνικό όπως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής, σοβαρή αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας δεν προβλέπεται ότι θα υπάρξει.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η εικόνα ανά καύσιμο και πηγή ενέργειας για το επόμενο χρονικό διάστημα, διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Ηλεκτρικό ρεύμα: Από την 1η Ιουλίου ενεργοποιείται ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης που σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί με την τιμή του φυσικού αερίου, η κιλοβατώρα θα παραμένει κλειδωμένη περίπου στα 15-16 λεπτά. Το τελικό ποσό θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Η χρέωση θα είναι ίδια για όλα τα σπίτια ανεξάρτητα από το αν είναι κύριες ή εξοχικές κατοικίες και ανεξάρτητα από τον όγκο της κατανάλωσης. Έτσι, από το μέτωπο του ρεύματος φαίνεται να υπάρχει ένας καθαρός διάδρομος. Προσοχή όμως. Το ρεύμα δεν θα είναι φθηνό. Μαζί με τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις και τον ΦΠΑ, μια κιλοβατώρα θα κοστίζει 23-24 λεπτά. Προσοχή λοιπόν διότι άλλη ενίσχυση δεν θα υπάρξει. Φθηνότερο ρεύμα θα πληρώνουν μόνο οι δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου.
  2. Πετρέλαιο θέρμανσης. Τα σενάρια με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία είναι εφιαλτικά. Με τα σημερινά δεδομένα των διυλιστηριακών τιμών, ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης μπορεί να κοστίζει πάνω από 1,8 ευρώ ακόμη και στις φθηνότερες περιοχές της χώρας. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται από τώρα για αύξηση του επιδόματος θέρμανσης ωστόσο όσο και να αυξηθεί το ποσό (σ.σ στον προηγούμενο χειμώνα διατέθηκαν 170 εκατ. ευρώ) η επιβάρυνση για τα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που θερμαίνονται με πετρέλαιο θα είναι τεράστια ακόμη και σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.
  3. Φυσικό αέριο: Αν παραμείνει η τιμή στα 120 ευρώ, τα 600.000 νοικοκυριά που χρησιμοποιούν αέριο για τη θέρμανση, θα επιβαρυνθούν και φέτος. Επιδότηση της τιμής αναμένεται να υπάρξει καθώς θα γίνει επανάληψη των μέτρων που ίσχυσαν και πέρυσι με ενισχύσεις και από τον κρατικό προϋπολογισμό και από την ΔΕΠΑ. Το πρόβλημα είναι ότι όσο παρατείνεται η ακρίβεια στην ενέργεια, λιγοστεύουν και οι διαθέσιμοι πόροι.
  4. Μεταφορές: Η ακρίβεια στις μετακινήσεις μονιμοποιείται με την τιμή της αμόλυβδης να σταθεροποιείται πάνω από τα 2,4 ευρώ το λίτρο. Φυσικά το τι θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα είναι αβέβαιο αλλά προς το παρόν τουλάχιστον για το καλοκαίρι δεν προκύπτουν τάσεις αποκλιμάκωσης. Το fuel pass για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα ενώ η επανάληψη του μέτρου είναι πιθανή και από το φθινόπωρο. Η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης δεν αναμένεται να σταματήσει μέχρι το τέλος του έτους καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε νέο γύρο ανατιμήσεων ακόμη και στα τρόφιμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ