Πόσο «ζει» ο κορωνοϊός στα χαρτονομίσματα και στην οθόνη του κινητού σας

Και όμως, ο COVID-19 την "βγάζει" έως και 28 ημέρες πάνω στην γυάλινη επιφάνεια του κινητού

Πόσο «ζει» ο κορωνοϊός στα χαρτονομίσματα και στην οθόνη του κινητού σας

 Ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί τον COVID-19, μπορεί να επιβιώσει πάνω σε χαρτονομίσματα, σε γυαλί ή ανοξείδωτο ατσάλι για ως και 28 ημέρες, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι ο ιός της γρίπης, ανακοίνωσαν αυστραλοί επιστήμονες σήμερα, στοιχείο που υπογραμμίζει πόσο απαραίτητος είναι ο καθαρισμός και το πλύσιμο των χεριών για την καταπολέμηση της πανδημίας

Ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί τον COVID-19, μπορεί να επιβιώσει πάνω σε χαρτονομίσματα, σε γυαλί ή ανοξείδωτο ατσάλι για ως και 28 ημέρες, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι ο ιός της γρίπης, ανακοίνωσαν αυστραλοί επιστήμονες σήμερα, στοιχείο που υπογραμμίζει πόσο απαραίτητος είναι ο καθαρισμός και το πλύσιμο των χεριών για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Σύμφωνα με ερευνητές του CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) του εθνικού επιστημονικού οργανισμού της Αυστραλίας, στους 20° Κελσίου, ο SARS-CoV-2 παραμένει μολυσματικός για 28 ημέρες πάνω σε ομαλές επιφάνειες, όπως πλαστικοποιημένα χαρτονομίσματα ή το γυαλί του είδους που χρησιμοποιείται για να κατασκευάζονται οθόνες κινητών τηλεφώνων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύονται στη Virology Journal (Επιθεώρηση Ιολογίας). Συγκριτικά, ο ιός της γρίπης Α έχει βρεθεί πως επιζεί πάνω σε τέτοιες επιφάνειες για 17 ημέρες. Η έρευνα του CSIRO συμπεριέλαβε την αποξήρανση του ιού, τη μετατροπή του σε τεχνητή βλέννα, την τοποθέτησή του σε επιφάνειες σε συγκεντρώσεις παρόμοιες με τα δείγματα ασθενών με τον COVID-19, και κατόπιν την εξαγωγή του έπειτα από περίπου έναν μήνα.
Πειράματα που έγιναν σε ελεγχόμενα, εργαστηριακά περιβάλλοντα, στους 20, τους 30 και τους 40° Κελσίου έδειξαν ότι ο χρόνος επιβίωσης του ιού στις επιφάνειες μειωνόταν όσο η θερμοκρασία αυξανόταν. «Το να επαληθευτεί για πόσο χρόνο ο ιός παραμένει πραγματικά βιώσιμος πάνω σε επιφάνειες μας επιτρέπει να προβλέψουμε και να μετριάσουμε την εξάπλωσή του και να κάνουμε καλύτερη δουλειά ως προς την προστασία των πολιτών μας», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του CSIRO, ο Λάρι Μάρσαλ, σε ανακοίνωση Τύπου του οργανισμού.

Οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά που περιέχουν τα σωματικά υγρά μπορούν εξάλλου να αυξήσουν πολύ τον χρόνο επιβίωσης του ιού. «Η έρευνα αυτή μπορεί επίσης να συμβάλλει να εξηγηθεί η προφανής ανθεκτικότητα και εξάπλωση του SARS-CoV-2 σε ψυχρά περιβάλλοντα με υψηλή συγκέντρωση Υγεία λιπιδίων ή πρωτεϊνών, όπως οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος, και το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με πιο επαρκή τρόπο τον κίνδυνο αυτό», επισήμανε ο Τρέβορ Ντρου, διευθυντής του Κέντρου Προετοιμασίας για την Αντιμετώπιση Ασθενειών στο CSIRO.