Όλη η απόφαση με τα μαγαζιά που βάζουν λουκέτο από σήμερα

Ανοικτές οι τράπεζες τη Δευτέρα - μέτρα για να μην σχηματίζονται ουρές άνω των πέντε ατόμων

Όλη η απόφαση με τα μαγαζιά που βάζουν λουκέτο από σήμερα

Με ειδική αναφορά ώστε σε όλα τα καταστήματα που θα παραμείνουν ανοικτή –πχ τράπεζες, σούπερμαρκετ, κρεοπωλεία  κλπ- να λαμβάνεται ειδική μέριμνα ώστε να μην δημιουργούνται ουρές μεγαλύτερες των πέντε ατόμων δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση που προβλέπει το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων ανά την χώρα. Το ΦΕΚ εμπεριέχει όλες τις κρίσιμες λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, δεν απαγορεύεται στις επιχειρήσεις στις οποίες μπαίνει αναγκαστικό λουκέτο να είναι ανοικτές. Αρκεί να μην εξυπηρετούν κοινό. Τα εστιατόρια των ξενοδοχείων θα παραμείνουν ανοικτά αλλά θα εξυπηρετούν μόνο όσους διαμένουν στα ξενοδοχεία. Το deliver και το take away επιτρέπεται αλλά δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα. Τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ θα κλείσουν αλλά θα συνεχίσουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Δημόσιοι ανοικτοί χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας παραμένουν ανοικτοί ενώ όλοι οι υπόλοιποι κλείνουν. Ανοικτά θα είναι τα καταστήματα των τραπεζών αλλά η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση ζητώντας από τους πολίτες να αξιοποιούν την ηλεκτρονική τραπεζική.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Αναλυτικά οι χώροι που κλείνουν από σήμερα και μέχρι τις 27 Μαρτίου (τουλάχιστον) είναι οι εξής:

 1. Τα εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης και τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering), παροχής ποτών (χορευτικά κέντρα, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, καφενεία, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κ.λπ.), με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery, room service κ.λπ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take-away), στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά. Από τη διάταξη του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται τα εστιατόρια, τα αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, καφενεία, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης που λειτουργούν εντός ξενοδοχείων, εφόσον εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά, καθώς και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού.
 2. Των αιθουσών θεαμάτων και χώρων συναφών δραστηριοτήτων.
 3. Tων δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών βιβλιοθηκών, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (Ε.Β.Ε), των αναγνωστηρίων των Γενικών Αρχείων του Κράτους και των αρχειοφυλακείων. Στις δημόσιες βιβλιοθήκες λειτουργούν οι διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες με την παρουσία (1) ενός τουλάχιστον υπαλλήλου και με την επιφύλαξη της ασφαλούς λειτουργίας των υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης, ιατρείων και των υπηρεσιών πολιτικής σχεδίασης εκτάκτου ανάγκης.
 4. Των μουσείων, των ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων και κτιρίων, καθώς και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών.
 5. Των ιδιωτικών επιχειρήσεων τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων (καζίνο, χαρτοπαιχτικών λεσχών, πρακτορείων κ.λπ.) με εξαίρεση των δραστηριοτήτων των πλανόδιων πωλητών, καθώς και των υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων σε διαδικτυακή (on-line) σύνδεση.
 6. Των αθλητικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων γυμναστικής, καθώς και των αθλητικών ομίλων, με εξαίρεση των αθλητών και ομάδων που προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του τρέχοντος έτους
 7. Των θεματικών πάρκων (πάρκα ψυχαγωγίας, λούνα παρκ, πανηγύρια, εκθέσεις εμπορικού χαρακτήρα κ.λπ.), με εξαίρεση τους δημόσιους ανοιχτούς χώρους αναψυχής και τους δημόσιους ανοιχτούς χώρους άθλησης για μεμονωμένη άθληση.
 8. Των ακόλουθων χώρων διασκέδασης και ψυχαγωγίας: ντισκοτέκ, σφαιριστηρίου, χώρων συναφών ψυχαγωγικών παιχνιδιών (ποδοσφαιράκια κ.λπ.), καθώς και χώρων όπου προσφέρονται άλλες υπηρεσίες θεάματος.
 9. Των κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής, καθώς και των χώρων παροχής υπηρεσιών φυσικής ευεξίας.
 10. Των χώρων παροχής προσωπικών υπηρεσιών, ήτοι υπηρεσιών δερματοστιξίας (τατουάζ) και υπηρεσιών τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing).
 11. Της παροχής προσωπικών υπηρεσιών ιερόδουλων.
 12. Των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop-in-a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), καθώς και των εμπορικών κέντρων και των εκπτωτικών χωριών.


Στις επιχειρήσεις του παρόντος άρθρου δεν απαγορεύεται η διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού. Σε κάθε σημείο εξυπηρέτησης κοινού λαμβάνεται κάθε αναγκαίο μέτρο, ώστε να μην σχηματίζονται ουρές άνω των πέντε (5) ατόμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ