«Βαρίδι» το ακίνητο και για το λογαριασμό του ρεύματος

Ξανά στις... πλατφόρμες οι ιδιοκτήτες αυτή τη φορά για να εξασφαλίσουν φθηνότερο ρεύμα – Εκατοντάδες χιλιάδες θα απογοητευτούν λόγω... ακινήτου

«Βαρίδι» το ακίνητο και για το λογαριασμό του ρεύματος

Καλώς εχόντων των πραγμάτων στις 15 Φεβρουαρίου τα εκατομμύρια των νοικοκυριών θα στηθούν ξανά μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών τους για να υποβάλλουν τις αιτήσεις ένταξης στο ηλεκτρονικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Το κίνητρο –όπως προκύπτει και από τα παραδείγματα που επεξεργάστηκε το fpress.gr- είναι πολύ ισχυρό καθώς η έκπτωση του 35% που παρέχεται μπορεί να μεταφραστεί ακόμη και σε πάνω από 300 ευρώ ετησίως ακόμη και για όσους δεν ανήκουν στην ομάδα των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Δυστυχώς, ακόμη και οι φτωχότεροι θα δουν για μια ακόμη φορά το ακίνητό τους να μετατρέπεται σε «βαρίδι». Ακόμη και φορολογούμενοι χωρίς εισοδήματα, κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός κοινωνικού τιμολογίου μόνο και μόνο επειδή βρέθηκαν με ένα σπίτι υψηλής αντικειμενικής αξίας στην κατοχή τους το οποίο μάλιστα μπορεί να είναι και υποθηκευμένο στην τράπεζα.

Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενσωμάτωσε για πρώτη φορά το περιουσιακό κριτήριο στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Μπορεί το επιχείρημα να είναι ότι πρέπει να σταματήσουν να ευνούνται ιδιοκτήτες πολυτελών ακινήτων, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι με το περιουσιακό κριτήριο δεν θίγονται μόνο βίλες και εφοπλιστές αλλά και απλά αστικά ακίνητα. Ειδικά από τη στιγμή που το περιουσιακό κριτήριο θα λειτουργήσει φέτος με βάση τις αυξημένες και μη αναθεωρημένες αντικειμενικές αξίες, πολλοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις. Ιδού τα περιουσιακά κριτήεια

  1. Για έναν ενήλικο, η αξία του ακινήτου δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 120.000 ευρώ
  2. Για ένα ζευγάρι το όριο είναι 135.000 ευρώ
  3. Για οικογένεια με ένα παιδί, το όριο ανεβαίνει στις 150.000 ευρώ
  4. Για οικογένεια με δύο παιδιά το περιουσιακό όριο διαμορφώνεται στις 165.000 ευρώ
  5. Για οικογένεια με τρία παιδιά, το όριο διαμορφώνεται στα 180.000 ευρώ που είναι και το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο.

Όσοι δεν πληρούν το συγκεκριμένο κριτήριο, θα χάνουν το κοινωνικό τιμολόγιο ακόμη και αν δεν εμφανίζουν καθόλου εισόδημα. Περιουσιακό κριτηριο υπάρχει μάλιστα ακόμη και για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης το οποίο είναι και χαμηλότερο καθώς ξεκινά από τα 90.000 ευρώ για τον εργένη και κλιμακώνεται μέχρι τα 150.000 ευρώ κατά μέγιστο.

Στις πρώτες ηλεκτρονικές αιτήσεις που θα υποβληθούν από τις 15 Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος Απριλίου, θα ληφθεί υπόψη η περιουσιακή κατάσταση του καθενός όπως υπολογίστηκε για τις ανάγκες του ΕΝΦΙΑ του 2017. Οι νέες αναθεωρημένες αξίες θα χρησιμοποιηθούν από το 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ