112 εκατ. ευρώ ξόδεψαν φέτος οι Έλληνες σε αγορές από οnline φαρμακεία

112 εκατ. ευρώ ξόδεψαν φέτος οι Έλληνες σε αγορές από οnline φαρμακεία
Το 2016 οι Έλληνες «χάλασαν» 112εκ. ευρώ​​ για αγορές από οnline φαρμακεία, σύμφωνα με ετήσια έρευνα που πραγματοποίησε η ομάδα του eRetail Audit, συλλέγοντας δεδομένα πωλήσεων ​για έναν από τους πιο ανερχόμενους κλάδους του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα μας.

Η αύξηση αυτή ανέρχεται στο 52% σε σχέση με τις αντίστοιχες online αγορές του 2015 από τα online φαρμακεία. Το project του eRetail Audit ​ανακοινώθηκε πρόσφατα​ από την​ συμβουλευτική εταιρία​ Convert Group​, ​ως μία παγκόσμια καινοτομία μέτρησης μεριδίων online αγοράς για τα καταναλωτικά αγαθά σε πραγματικό χρόνο.

Όπως καταγράφεται στην έρευνα, το 78% των καταναλωτών που ψωνίζουν από ​online φαρμακεία είναι γυναίκες, με το 64% αυτών να είναι ηλικίας 25-34, ενώ το 30% ηλικίας 35-44​. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η ολοένα αυξανόμενη χρήση φορητών συσκευών από τους Έλληνες καταναλωτές για τις αγορές τους, με το 25% ​των παραγγελιών σε online φαρμακεία ​να γίνεται ​από κινητ​ά​ και tablets.

Όσο αφορά ​σ​το καλάθι του ​καταναλωτή στα online φαρμακεία, η μέση αξία του κυμαίνεται στα 40,67€ ​με το ΦΠΑ και περιλαμβάνει​ 3,7 τεμάχια ανά ​ηλεκτρονική​ παραγγελία και με ​μεγαλύτερη προτίμηση σε ​κρέμες προσώπου, αντιηλιακά, συμπληρώματα διατροφής, βρεφικές τροφές και πάνες μωρού. Επιπλέον, ​στα ευρήματα της έρευνας ​αναδεικνύεται ότι η μέρα που αποφέρει τον υψηλότερο τζίρο στα ηλεκτρονικά φαρμακεία​ είναι η Δευτέρα με τις περισσότερες παραγγελίες να γίνονται στις 12:00 το μεσημέρι.

​Ταυτόχρονα, αξιολογώντας ​τα online κανάλια που έπεισαν τους καταναλωτές να κάνουν τις περισσότερες παραγγελίες (με την μέθοδο last-clik​ ​attribution), ​προκύπτουν ως τα πλέον αποτελεσματικά οι ​ιστοσελίδες σύγκρισης τιμών Skroutz & Best​ ​Price​ ​​και ​τα οργανικά αποτελέσματα ​και οι διαφημίσεις ​που εμφανίζονται στο google.gr​.

Η Έλενα Χαϊλαζοπούλου, Head of eRetail Audit, δήλωσε σχετικά με την ​περαιτέρω ​ανάπτυξη ​των online φαρμακείων: "Το 2017 αναμένουμε αύξηση 50%​ στην αξία των αγορών που θα κάνουν οι καταναλωτές από τα online φαρμακεία​, δηλαδή​ ο τζίρος των online φαρμακείων θα ξεπεράσει τα €150εκ. Ευρώ. Ενδέχεται μάλιστα να παρατηρήσουμε και πιο εντυπωσιακή αύξηση online αγορών, μόλις επιτρέψει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τις online πωλήσεις Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων από πιστοποιημένα online Φαρμακεία με σχετική σήμανση (trustmark) σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία (2011/62) με την οποία έχει εναρμονιστεί και η χώρα μας."

Η μεθοδολογία που εφαρμόζει η Convert Group στο eRetail Audit αντλεί στοιχεία σε πραγματικά χρόνο από αντιπροσωπευτικό δείγμα 30% των περίπου 130 ενεργών online φαρμακείων. Ταυτόχρονα η εταιρία καθοδηγεί ηλεκτρονικά φαρμακεία και προμηθευτές τους για την στρατηγική τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο που ολοένα αυξάνεται στη χώρα μας σύμφωνα και με πρόσφατη έρευνα του Εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ