Έρχεται νέα «πάγια» ρύθμιση με περισσότερες δόσεις για τα χρέη στην εφορία

Περισσότερες δόσεις –από τις 12 που προβλέπει η σημερινή ρύθμιση- υπόσχεται τώρα η κυβέρνηση – Τα σενάρια που επεξεργάζονται ΑΑΔΕ και υπουργείο Οικονομικών

Έρχεται νέα «πάγια» ρύθμιση με περισσότερες δόσεις για τα χρέη στην εφορία

Μία ημέρα μετά την δημοσίευση της εξέλιξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου η οποίες αναρριχήθηκαν στα 103,5 δις. ευρώ, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ανακοινώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να τροποποιήσει την λεγόμενη «πάγια ρύθμιση» της εφορίας. Είναι η ρύθμιση που επιτρέπει στους πολίτες –είτε έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη είτε όχι- να τακτοποιήσουν ακόμη και βεβαιωμένες οφειλές σε 12 δόσεις. Η κυρία Παπανάτσιου ξεκαθάρισε ότι ΑΑΔΕ και υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ήδη σενάρια αύξησης των δόσεων από το ελάχιστο επίπεδο των 12 που είναι σήμερα.

Η πάγια ρύθμιση, είναι ουσιαστικά το μόνο όπλο που έχουν στα χέρια τους αυτή τη στιγμή οι φορολογούμενοι για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Η ρύθμιση των 100 δόσεων έχει κλείσει προ πολλού ενώ ο εξωδικαστικός μηχανισμός αφενός έχει πολύ συγκεκριμένα κριτήρια και αφετέρου εξαιρεί πολυπληθείς κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι αλλά και οι φορολογούμενοι που έχουν αναστείλει την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Το πλεονέκτημα της πάγιας ρύθμισης είναι ότι καλύπτει τους πάντες. Είτε αυτοί έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη είτε απλώς βεβαιωμένα. Η αίτηση υπαγωγής γίνεται ακόμη και ηλεκτρονικά πριν καν καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή ενώ αν και ο νόμος προβλέπει κριτήρια (σ.σ να μπορεί ο φορολογούμενος να ανταποκριθεί στη δόση), στην πράξη τα κριτήρια ένταξης είναι αρκετά «χαλαρά». Αν αυξηθεί αισθητά ο αριθμός των δόσεων –κατά τουλάχιστον 6 δηλαδή στις 18 λένε οι πληροφορίες- θα διευκολυνθούν αρκετά τόσο οι έχοντες βεβαιωμένες οφειλές όσο και αυτοί που έχουν μικρά χρέη της τάξεως των 400-500 ευρώ. Η κυρία Παπανάτσιου εκτίμησε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στους πρώτους μήνες του 2019.

To πώς λειτουργεί σήμερα η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων αλλά και το ύψος των δόσεων που προκύπτουν ανάλογα με το ύψος του χρέους μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ