Στα «σκαριά» ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα

Η τελευταία παράταση που δόθηκε εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2018

Στα «σκαριά» ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα

Τα πάνω – κάτω πρόκειται να έρθουν στα ακίνητα ο φόρος υπεραξίας ακινήτων ο οποίος ψηφίστηκε το 2014 αλλά από το 2015 μέχρι σήμερα συνεχώς αναστέλλεται έρχεται πάλι στο προσκήνιο.

Η τελευταία παράταση που δόθηκε εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Εάν δεν υπάρξει νέα παράταση θα πρέπει από την αρχή του έτους να εφαρμοστεί ένα ακόμη φόρος στα ακίνητα.

Ο φόρος αυτός επιβαρύνει τους πωλητές των ακινήτων και με δεδομένη την αύξηση που καταγράφεται στις αγοραπωλησίες ακινήτων, το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείεται να εφαρμόσει το νέο φόρο.

Την ίδια στιγμή, θα προστεθεί στο «πακέτο» των 20 φόρων και τελών που ήδη επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Επειδή κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι, καλό είναι οι φορολογούμενοι να γνωρίζουν από τώρα τι τους περιμένει από το νέο έτος εάν τελικά επιβληθεί ο φόρος υπεραξίας.

Συγκεκριμένα:

1. Ο φόρος υπεραξίας θα επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και στην τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής θα οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

2. Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία θα είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ.

3. Όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν από το 1995 θα απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας.

Η τελική υπεραξία επί της οποίας θα υπολογίζεται ο φόρος θα προσδιορίζεται με βάση ποσοστιαίους συντελεστές απομείωσης, κλιμακούμενους ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου (από 98,2% για δύο χρόνια διακράτησης έως 60% για περισσότερα από 25 χρόνια).
Ειδικά όμως για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί από 1η Ιανουαρίου 1995 έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2002 οι συντελεστές απομείωσης θα περιορίζονται, καθώς θα πολλαπλασιάζονται με 0,8.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ