Αλεξιάδης: Αυτός είναι ο φορολογικός «λογαριασμός» του 2016

Αλεξιάδης: Αυτός είναι ο φορολογικός «λογαριασμός» του 2016
Τον «οδικό χάρτη» των φορολογικών αλλαγών των επόμενων μηνών, ξεδίπλωσε ο αναπλ. Υπουργός Οικονομικών, κ. Τ. Αλεξιάδης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής, τελευταίας για το 2015, συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, στην οποία ήταν προσκεκλημένος.

Aφού ανακοίνωσε ότι, σχεδιάζει να φέρει άμεσα στη Βουλή τις διατάξεις Νόμου για την οικειοθελήαποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, τη σύνδεση του αφορολογήτου με τη χρήση πλαστικού χρήματος, τοπεριουσιολόγιο, την αλλαγή της βάσης υπολογισμού του νέου φόρου ακινήτων, μία περισσότερο
προοδευτική κλίμακα του ίδιου δημοσιονομικού αποτελέσματος για την είσπραξη των ενοικίων και τηδημιουργία Συμβουλίου φορολογικής πολιτικής, ο κ. Τ. Αλεξιάδης, επεσήμανε, στο χαιρετισμό του:

«…ηλογική της πολιτικής ηγεσίας είναι ο διάλογος και η συνεργασία με τον κόσμο των επιχειρήσεων. Στοπλαίσιο της εφαρμογής μίας πολιτικής αναγκαιότητας, λόγω των Μνημονίων, προσπαθούμε ναενισχύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και κυρίως τις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στιςφορολογικές τους υποχρεώσεις. Δεν μας ενδιαφέρουν, καθόλου, οι επιχειρήσεις, που έχουν μάθει, είτε νααπομυζούν το Δημόσιο, είτε έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό και στο εσωτερικό αφήνουνμόνο ζημίες. Ο βασικός στόχος μας είναι η σταθεροποίηση του φορολογικού Δικαίου, αμέσως μόλιςτελειώσουν τα προαπαιτούμενα, καθώς επίσης οι αλλαγές στη λειτουργία του φορολογικού μηχανισμού,αλλά και η εξέταση φορολογικών κινήτρων…».

Ακόμη, εξήρε την πρωτοβουλία της Ε.Σ.Ε.Ε. για τη δωρεά της γεφυροπλάστιγγας στο τελωνείο τουΠρομαχώνα για τον αποτελεσματικό έλεγχο των φορτίων των διερχόμενων φορτηγών, με στόχο τηνεξάλειψη φαινομένων παραβατικότητας, αλλά και την εταιρεία «Παπαστράτος» - μέλος του Ε.Β.Ε.Π. για τη
δωρεά ενός κινητού x-ray scanner, αξίας 2 εκατ. ευρώ, για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίουκαπνικών προϊόντων.

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης, τόνισε: «…παρά το γεγονός ότι η φοροδοτική ικανότητα τωνφυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων έχει ήδη εξαντληθεί και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τοΔημόσιο έχουν υπερβεί τα 85 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση προχωρά σε περαιτέρω αυξήσεις φορολογικών
συντελεστών, στο πλαίσιο εφαρμογής του τρίτου μνημονίου.

Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμότου 2016, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, οι επιπλέον φόροι που θα επιβληθούν στα εισοδήματα φυσικών
προσώπων και επιχειρήσεων προβλέπεται να ανέλθουν στα 945 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, ο φορολογικός«λογαριασμός» του 2016 , αναμένεται να είναι βαρύς και ο πρώτος μήνας του έτους σίγουρα… «κόκκινος»,αφού για τότε παραπέμπεται το ακανθώδες ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των μικρομεσαίωνεπιχειρήσεων, καθώς επίσης των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

Το ερώτημα που προκύπτειείναι ποιος θα πληρώσει πάλι τη «νύφη» της αναδιανομής των φορολογικών βαρών…».

Στη συνέχεια, τα βασικά θέματα που τέθηκαν από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Β.Ε.Π., ήταν:

• Προτάσεις για το παραεμπόριο και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Λήψη μέτρωνγια την αντιμετώπιση της παραοικονομίας κατά τη διακίνηση και προώθηση τωναγροτικών προϊόντων.

• Άμεση ενίσχυση και αναδιοργάνωση των τελωνειακών υπηρεσιών, ιδιαίτερα στις πύλεςεισόδου της χώρας.

• Οι καταστροφικές συνέπειες από την ενδεχόμενη επιβολή Φ.Π.Α. στιςναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες.

• Πρόταση για τροποποίηση του άρθρου 10 του Νόμου 438/76, που αφορά στην απαλλαγήδασμού – Ε.Φ.Κ- Φ.Π.Α. στα πολεμικά πλοία, όταν αποπλέουν στο εξωτερικό.

• Τροποποίηση του άρθρου 3 του Νόμου 3583/07, με διεύρυνση της ονομασίας«τροφοεφόδια», ώστε να απαλλάσσονται από δασμό και άλλα προϊόντα, ότανπαραδίδονται σε πλοία γραμμών εξωτερικού.

• Σύμφωνα με το άρθρο 5 της Φ.883/1999 Α.Υ.Ο., ενώ προβλέπεται η κάλυψη τωνφορολογικών επιβαρύνσεων, κατά τη διακίνηση προϊόντων Ε.Φ.Κ., σε ποσοστό 75% από100%, που ίσχυε στο παρελθόν, πάρα ταύτα δεν εφαρμόζεται.

• Δυνατότητα κατάθεσης παραστατικού εφοδιασμού και εξαγωγής από τον κάτοχο τωνπροϊόντων και όχι μόνο από εκείνον που έχει την κυριότητά τους, όπως άλλωστεπροβλέπεται και από το άρθρο 788 του Καν. 2454/93 για την εξαγωγή.

• Επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών των επιχειρηματιών με τις εφορίες, με στόχοτην εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος.

• Κίνητρα για ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

• Εξαίρεση των βιομηχανοστάσιων από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.

• Πρόβλεψη ειδικών ακατάσχετων λογαριασμών όψεως των εμπορικών καταστημάτων,αναφορικά με τη χρήση του πλαστικού χρήματος.

Ολοκληρώνοντας, οι επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά εξέφρασαν για μία ακόμηφορά την αγωνία τους, σχετικά με την υπέρμετρη φορολόγηση των νομικών προσώπων, τις συνεχείςαλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, τη μορφή του νέου ΕΝ.Φ.Ι.Α., τις αυξημένες ληξιπρόθεσμες οφειλές
του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, που αγγίζουν τα 6 δις ευρώ, το μεγάλο ποσοστό τηςπαραοικονομίας που φτάνει το 22% και τις καθυστερήσεις στον συμψηφισμό των οφειλών.

Από την πλευρά του, ο αναπλ. Υπουργός απάντησε τεκμηριωμένα σε κάθε τους ερώτημα-προβληματισμό, με τη δέσμευση να συνεργαστεί εποικοδομητικά μαζί τους, είτε με τη συμμετοχή τουςσε Επιτροπές, είτε με την έκδοση εγκυκλίων, είτε με άμεση προώθηση των προτάσεών τους στηνπολιτική ηγεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ