Όργιο υπερφορολόγησης βλέπει ο ΣΕΒ

Όργιο υπερφορολόγησης βλέπει ο ΣΕΒ
«Η αθέτηση συμβάσεων και η αδυναμία προστασίας όσων πίστεψαν και επένδυσαν στην Ελλάδα  προκαλεί τεράστια ζημιά σε μια χώρα με ελλειμματική αξιοπιστία. Η ξαφνική επιβολή επιπλέον φόρων στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ αποτελεί όχι μόνο αθέτηση σύμβασης, αλλά επιπλέον θα αποτύχει παταγωδώς να εξασφαλίσει στο κράτος τα έσοδα που προσδοκά, όπως απέτυχαν και άλλες φοροϋπερβολές των τελευταίων ετών» αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία του ΣΕΒ. 

Στοεβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία ο ΣΕΒ υπογραμμίζει την αδυναμία των νέων φόρων να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα παρά την υπερφορολόγηση τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ότι η συνεχής αναζήτηση νέων φόρων για την κάλυψη των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς οι φιλόδοξοι στόχοι εσόδων διαψεύδονται συνεχώς σε μια οικονομία που λυγίζει κάτω από το βάρος της υπερφορολόγησης, προσφέρει στη χώρα ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα: Η εμπειρία, ότι «το έργο το έχουμε ξαναδεί».

Οι περιπτώσεις υπερφορολόγησης, που τελικά υπονομεύουν την ανάπτυξη και τα κρατικά έσοδα, αφθονούν, σχολιάζει ο ΣΕΒ και ενδεικτικά αναφέρει την υπερφορολόγηση της ενέργειας για βιομηχανική χρήση, η οποία έχει δημιουργήσει μεγάλη ζημιά στην παραγωγή και απασχόληση, την υπερφορολόγηση της μισθωτής εργασίας και οι υπερβολικοί φόροι κατοχής ακινήτων που ήταν και αυτές εξαιρετικά επιζήμιες, την υπερφορολόγηση, ειδικά των πιο αποδοτικών για το κρατικό ταμείο «υψηλών εισοδημάτων»,που έχει οδηγήσει, σύμφωνα με τη μελέτη των Γιαννίτση και Ζωγραφάκη, στη μεγάλη μείωσή τους είτε λόγω της έντασης της ύφεσης που προκαλεί η ίδια η υπερφορολόγηση είτε λόγω μετανάστευσης των ικανότερων.

Ο ΣΕΒ εμμένει στηνεπιβολή ειδικού τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠκάτι το οποίο ,σύμφωνα με τον ΣΕΒ, θα αποτύχει. Οι λόγοι που εξηγεί την αποτυχία αυτού του μέτρου είναι οι εξής:

  • Θα μειωθεί η ζήτηση για επίσημα τυχερά παιχνίδια, μειώνοντας τα άλλα έσοδα που εισπράττει από αυτά το κράτος καθώς και τους φόρους που εισπράττει επί των κερδών.
  • Θα μειωθεί το έσοδο του κράτους επί των κερδών και μερισμάτων των επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει ή θα επενδύσουν στον κλάδο, και εμπιστευτεί (εσφαλμένα) το Ελληνικό κράτος.
  • Θα κλείσουν πρακτορεία, οδηγώντας πολλούς εργαζόμενους στην ανεργία με αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων του κράτους και την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας που θα πληρώσει σε όσους χάσουν την δουλειά τους.

Την άποψη ότι όταν συνυπολογιστούν αυτές οι δυναμικές εξελίξεις, το πιθανότερο είναι ότι το δημόσιο θα έχει ωφεληθεί, στην καλύτερη περίπτωση, με €50-70 εκατ., χωρίς όμως να υπολογίζεται η ζημιά στην αξιοπιστία του κράτους και οι επιπτώσεις στην αποθάρρυνση άλλων επενδύσεων, τη στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη την προσέλκυσή τους περισσότερο από ποτέ και χωρίς να συνυπολογιστεί το βέβαιο γεγονός ότι όταν τελεσιδικήσουν οι σχετικές δικαστικές διαμάχες αυτά τα έσοδα θα επιστραφούν και επιπλέον θα πληρωθούν αποζημιώσεις υπογραμμίζει στοεβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία ο ΣΕΒ.

Επίσης ο ΣΕΒ έκανε λόγο για τηνπαράνομη αγορά στο χώρο τόσο τωνοινοπνευματωδών και καπνών όσο και των τυχερών παιχνιδιών. Σύμφωνα με τον ΣΕΒη παράνομη αγορά οφειλεται στους αδύναμους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, κάτι που όχι μόνο οδηγεί σε ζημιά των νομοταγών και οργανωμένων επιχειρήσεων και πλήρη απώλεια εσόδων για το κράτος αλλά ενέχει και σοβαρούς κινδύνους για τους καταναλωτές.

Ο ΣΕΒ αναφέρεται τέλος στο τεράστιο πλήγμα από την αδυναμία διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας του σιδηρόδρομου στην Ειδομένη καθώς, όπως αναφέρει, επιχειρήσεις όπως η Hewlett Packard και την«Ελληνικός Χρυσός» που αναγκάζονται να μεταφορτώνουν container που βρίσκονται στον Πειραιά όχι σε τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οποία ήδη μετράει ζημιές άνω των 2 εκατ. ευρώ, αλλά σε πλοία με προορισμό λιμάνια άλλων χωρών, όπως το λιμάνι Κόπλερ της Σλοβενίας.

«Η προοπτική αποχώρησης των επιχειρήσεων που διάλεξαν τον Πειραιά ως πρώτο βήμα για δυνητικές επενδύσεις θα σημάνει και το άδοξο τέλος μιας προσπάθειας εδραίωσης της Ελλάδας ως διαμετακομιστικό κέντρο με παράλληλη εγκατάσταση δραστηριοτήτων μεταποίησης και η οποία σέρνεται εδώ και χρόνια με Ελληνικούς ρυθμούς, αλλά έχει καταφέρει σταδιακά να παρακάμψει εμπόδια που αλλού φυσικά θα είχαν λυθεί εντός πενταλέπτου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ