Φορολογική «ανάσα» για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες

Φορολογική «ανάσα» για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες
Σημαντική ελάφρυνση για περισσότερους από 850.000 ελεύθερους επαγγελματίες θα αποτελέσει η καθιέρωση αφορολογήτου ορίου που αναμένεται να φτάσει ακόμα και τις 5.000 ευρώ, την οποία προωθεί εντός των επόμενων ημερών προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αυγής, το νέο αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από τα μέτρα του μνημονίου, θα αποτελέσει νόμο του κράτους εντός του Δεκεμβρίου, με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη να επεξεργάζεται με τους συνεργάτες του διψήφιο αριθμό δραστικών παρεμβάσεων στα φορολογικά έως το 2016 με στόχο την εισπρακτικά αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και το δικαιότερο του φορολογικού συστήματος.

Στο παραπάνω πλαίσιο κατατίθεται εντός των ημερών στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εθελοντική δήλωση μαύρου χρήματος από καταθέσεις και θα ακολουθήσει ο νόμος για το περιουσιολόγιο. Ειδικά με το πρώτο νομοσχέδιο αναμένεται να θεσπιστεί και το «χτίσιμο» του αφορολογήτου αποκλειστικά με άυλο χρήμα (πιστωτικές κάρτες, χρεωστικές κ.λπ.) ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή κυρίως με τη διακράτηση του ΦΠΑ.

Πέραν αυτού, το προσεχές διάστημα αναμένονται και οι συντελεστές για τα ενοίκια, ενώ της φορολόγησης των αγροτών αναμένονται το επόμενο έτοσ. Στη συνέχεια στις αρχές του έτους θα υπάρξουν μικρές αλλαγές και στη φορολογία του εισοδήματος. Ακολούθως το Φεβρουάριο θα σημειωθούν ευρύτερες αλλαγές στη φορολόγηση εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ενώ εντός των επόμενων μηνών θα εξομοιωθούν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων με τις αγοραίες και εν συνεχεία θα αντικατασταθεί ο ΕΝΦΙΑ από έναν νέο φόρο ακινήτων.

Την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ανέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλώντας στην ημερίδα για τον Προϋπολογισμό, που οργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

1. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εθελοντική δήλωση μαύρου χρήματος από καταθέσεις. «Θα υπάρχει ισορροπία για να εξυπηρετεί και την αποτελεσματικότητα και την εισπραξιμότητα του μέτρου».

2. Περιουσιολόγιο. Μέσα στο Δεκέμβριο και αμέσως μετά τις φορολογικές δηλώσεις και μέσα στη φόρμα του TAXIS, οι πολίτες θα μπουν για να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

3. Μετά το περιουσιολόγιο, θα υπάρξουν μικρές αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2015. «Θέλουμε να τελειώσουμε νωρίς με τις φορολογικές δηλώσεις, για να πάμε μετά στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ».

4. Το Φεβρουάριο, θα γίνουν οι παρεμβάσεις για τις ευρύτερες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

5. Μέτρα για το λαθρεμπόριο καπνού και καυσίμων

6. Νομοσχέδιο για το φόρο, που θα αντικαταστήσει ΕΝΦΙΑ, και ο οποίος θα είναι «πιο δίκαιος και πιο λογικός, αλλά πάντα με τον ίδιο στόχο στα έσοδα».

7. Η νέα μορφή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

8. Η ψηφιακή εφορία, με επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε οι εφορίες να είναι πλέον κλειστές για το κοινό και ο πολίτης να εξυπηρετείται μέσω τηλεφωνικού κέντρου, του διαδικτύου ή του λογιστή του.

9. Καθιέρωση των αγοραίων τιμών αντί των αντικειμενικών για τον υπολογισμό των φόρων στα ακίνητα.

10. Συμβούλιο φορολογικής πολιτικής για αποτελεσματικό διάλογο, όπου ο ίδιος έχει προτείνει την προεδρία να έχει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ