ΠΟΜΕΝΣ: Να εκδοθεί η ΚΥΑ για την ειδική αποζημίωση που αφορά τη νυκτερινή απασχόληση

ΠΟΜΕΝΣ: Να εκδοθεί η ΚΥΑ για την ειδική αποζημίωση που αφορά τη νυκτερινή απασχόληση

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών για την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης για τη νυκτερινή απασχόληση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) κάλεσε τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση της εκτελεστής κοινής υπουργικής απόφασης για την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης για τη νυκτερινή απασχόληση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, «μάλιστα αναδρομικά από την 1.1.2017 οπότε και τέθηκε αναδρομικά σε ισχύ το νέο μισθολόγιο (Ν.4472/2017)», επικαλούμενη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου.

Ειδικότερα, η ΠΟΜΕΝΣ έδωσε στη δημσίοτητα απόφαση του Δικαστηρίου (σ.σ.Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης) -κατόπιν αγωγών που ασκήθηκαν- το οποίο όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «δέχθηκε ότι από τις διατάξεις του νόμου «καθιερώνεται κατά τρόπο ευθύ και άμεσο το δικαίωμα του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που αποδεδειγμένα εργάζεται κατά τις νυχτερινές ώρες να λάβει την επίμαχη ειδική αποζημίωση», ότι η έκδοση της επίμαχης ΚΥΑ είναι υποχρεωτική και όχι δυνητική για την Διοίκηση και ότι «δεν προκύπτει δυνατότητα μετάθεσης του χρόνου έναρξης καταβολής της επίμαχης αμοιβής»».

«Κατόπιν αυτού, επιδικάζει σε καθένα από τους ενάγοντες το ποσό της νυχτερινής αποζημίωσης σύμφωνα με τις ώρες νυχτερινής εργασίας που εκτέλεσε την διετία 2017 - 2018. Οι αποφάσεις αυτές είναι τελεσίδικες, αφού λόγω ποσού δεν μπορεί να ασκηθεί Έφεση από το Δημόσιο.

Για εμάς, η απόφαση του Δικαστηρίου είναι ξεκάθαρη και το σκεπτικό της απόλυτα θεμελιωμένο. Το Δημόσιο και τα συναρμόδια Υπουργεία οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση της ΚΥΑ και να καταβάλουν τη νυχτερινή αποζημίωση σε όλους τους στρατιωτικούς, τόσο για τα προηγούμενα έτη όσο και για το μέλλον. Μέχρι τότε όμως, κάθε συνάδελφος δύναται να διασφαλίσει τις αναδρομικές αξιώσεις του, όπως έχουμε κατ' επανάληψη προτείνει ως Ομοσπονδία, μέσα από τις οργανωμένες διεκδικήσεις που έχουμε ξεκινήσει», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ