Αντιδράσεις για την μετατροπή των διανομέων σε μπλοκάκια: «Λάθος επικοινωνία» λέει η e-food

Αντιδράσεις για την μετατροπή των διανομέων σε μπλοκάκια: «Λάθος επικοινωνία» λέει η e-food

Έντονες αντιδράσεις με τη δημοσιοποίηση της επικοινωνίας της efood με τους διανομείς - Πρώτο hashtag στο Twitter το «cancel efood»

Η δημοσιοποίηση της επικοινωνίας της πλατφόρμας e-food με τους διανομείς που απασχολεί και οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου, προκάλεσε αντιδράσεις των εργαζομένων, των σωματείων αλλά και των πελατών της πλατφόρμας στα social media.

Στην επικοινωνία της πλατφόρμας με τους 115 διανομείς των οποίων οι συμβάσεις λήγουν έμπαινε το δίλημμα μετατροπής της εργασιακής σχέσης σε μπλοκάκι ή της αποδέσμευσής τους, γεγονός που προκάλεσε και τις αντιδράσεις.

Το hashtag με τίτλο #cancel_efood, που καλούσε τους χρήστες να ακυρώσουν τον λογαριασμό τους στην πλατφόρμα εξαιτίας της συγκεκριμένης εξέλιξης τρεντάρει στο ελληνικό twitter, ενώ συνελεύσεις έχουν καλεστεί τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη για την αντίδραση των εργαζομένων.

Η ανακοίνωση της efood

Η πλατφόρμα παρενέβη την Παρασκευή με ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζοντας «λανθασμένη επικοινωνία» που «δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας» το δίλημμα που τέθηκε στους διανομείς.

Η e-food στην ανακοίνωσή της αναγνωρίζει μεν λάθος, δεν διευκρινίζει όμως τι πρόκειται να συμβεί με τους 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στο τέλος του Σεπτεμβρίου: «Αδιαπραγμάτευτη στάση του efood είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων και των συνεργατών μας. Αποδοκιμάζουμε τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία καθώς δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας. To efood αποτελεί εδώ και 10 χρόνια τη Νο1 υπηρεσία delivery, επενδύοντας σε ένα πρότυπο περιβάλλον εργασίας με σταθερές συνεργασίες και αυτή τη στιγμή απασχολεί 3.700 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 3.000 είναι διανομείς σε όλη την Ελλάδα.


Δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης του κλάδου και των συνεχών επενδύσεων από την εταιρία υπολογίζεται να δημιουργηθούν άλλες 7.500 θέσεις εργασίας εντός του 2022 εκ των οποίων οι 7.000 αφορούν διανομείς. Οι διανομείς αποτελούν θεμέλιο της πλατφόρμας, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόσωπο της εταιρείας στους καταναλωτές.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τους διανομείς παρέχει συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και τη σύμβαση με πάροχο ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου (freelancer).

Στην σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, προσαυξήσεις σε ημέρες και ώρες που προβλέπονται, ασφαλιστικές εισφορές, μηνιαίο bonus απόδοσης, μηνιαία παροχή σε κάρτα καυσίμων, ιδιωτική ασφάλεια, αποζημίωση δικύκλου, πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και ευκαιρίες εξέλιξης. Στο μοντέλο ανεξάρτητης συνεργασίας (freelancer), οι συνεργάτες - διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, αμοιβή ανά παραγγελία, πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, παροχή επαγγελματικού εξοπλισμού, προσωπικό προγραμματισμό στις ώρες και ημέρες εργασίας, απόλυτο έλεγχο των αποδοχών τους και εκπαίδευση.

Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και τη κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική. Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές.

Το efood τοποθετεί την πετυχημένη επιχειρησιακή του ύπαρξη δίπλα στους διανομείς και τους διαβεβαιώνει πως με βασικές αρχές του τη διαφάνεια, τη συνέπεια και το σεβασμό προς τους συνεργάτες του ουδεμία πρόθεση έχει να μειώσει το στόλο του, αντιθέτως τον αυξάνει διαρκώς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ