Ερευνα: Άνοδος του δείκτη τάσεων αγοράς εργασίας το πρώτο εξάμηνο του 2021

Ερευνα: Άνοδος του δείκτη τάσεων αγοράς εργασίας το πρώτο εξάμηνο του 2021

Kαταγράφηκε αύξηση 17,1 μονάδων του γενικού δείκτη RCI, ο οποίος ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 130 μονάδες

Επίπεδα-ρεκόρ άγγιξε ο δείκτης RCI (Recruitment Confidence Index - Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, αντανακλώντας την αισιοδοξία των στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την έρευνα του Alba Graduate Business School, The American College of Greece.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διεξήχθη τον Ιούλιο του 2021 και βασίστηκε σε περισσότερες από 137 αξιοποιήσιμες αποκρίσεις από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος του ιδιωτικού τομέα της ελληνικής οικονομίας, καταγράφηκε αύξηση 17,1 μονάδων του γενικού δείκτη RCI, ο οποίος ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 130 μονάδες.

Παράλληλα, ο δείκτης εξειδικευμένου και στελεχιακού προσωπικού αυξήθηκε κατά 20,5 μονάδες, ξεπερνώντας τις 120 μονάδες. Τα στοιχεία αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία, ιδίως εάν λάβουμε υπόψιν ότι ο δείκτης RCI διαχρονικά εμφανίζεται να «προβλέπει» την εξέλιξη των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας μας.

Παράλληλα, τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων εμφανίζονται πιο αισιόδοξα (σχεδόν) από ποτέ (δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά την πρώτη μέτρηση το 2007!), ενώ ιστορικά χαμηλά κατέγραψαν και οι απαισιόδοξες απαντήσεις, οδηγώντας στο 4ο χαμηλότερο ποσοστό απαισιοδοξίας από την αρχή διεξαγωγής της έρευνας στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά στην επίδραση της υγειονομικής κρίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις, το πρώτο εξάμηνο του 2021, η έρευνα κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό «επιρροής» της κρίσης από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης τον Μάρτιο του 2020.

Σημειώνεται ότι ελάχιστες πλέον επιχειρήσεις (μόνο το 6,6% όσων απάντησαν) προβλέπουν μέτρα μείωσης προσωπικού ως μέσο αντιμετώπισης της κρίσης.

Σε ό,τι αφορά στην επιρροή της πανδημίας COVID-19 στις ελληνικές επιχειρήσεις, αν και αυτές εξακολουθούν να επηρεάζονται σημαντικά, η επίδραση που τους ασκείται φαίνεται ότι είναι σε μεγαλύτερο βαθμό θετική σε σχέση με το παρελθόν. Ακόμη, πλέον αναμένουν η εξέλιξη της πανδημίας να επιδράσει περισσότερο θετικά παρά αρνητικά στο μέλλον των επιχειρήσεων.

Αναφορικά με την εξ αποστάσεως εργασία, τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων εμφανίζονται γενικά «διστακτικά», ωστόσο οι περισσότεροι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την εφαρμογή πρακτικών εξ αποστάσεως εργασίας οι οποίες ξεκίνησαν - κατά κύριο λόγο - κατά την πανδημία.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ελληνικές επιχειρήσεις φαίνεται να κάνουν περιορισμένη χρήση των κυβερνητικών μέτρων διαχείρισης της πανδημίας: ένα ικανό ποσοστό δεν χρησιμοποίησε το καθεστώς αναστολής εργασίας για τους εργαζομένους, ενώ και από όσες επιχειρήσεις έκαναν χρήση οι περισσότερες αναπλήρωσαν με δική τους πρωτοβουλία μέρος ή και ολόκληρο τον μισθό των ανθρώπων τους.

Ο Αριστοτέλης Αλεξόπουλος, Director, Applied Research & Innovation, Alba Graduate Business School, The American College of Greece, σχολίασε σχετικά: «Τα ευρήματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, τόσο σε σχέση με το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της χώρας, όσο και σε σχέση με την ολοένα ενισχυόμενη ανθρωποκεντρική κουλτούρα και την υιοθέτηση σύγχρονων πρακτικών που επικρατεί σε αυτές. Οι ελληνικές επιχειρήσεις φαίνεται ότι, παρά τις πρωτοφανείς αντιξοότητες της πανδημίας, έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζονται, να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα και να χτίζουν την προοπτική τους, μετατρέποντας την κρίση σε πηγή εξέλιξης και ενδυνάμωσης».

Σημειώνεται ότι ο δείκτης RCI αποτελεί μία έρευνα καταγραφής τάσεων στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα σε σχέση με ενέργειες προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού, αφού αποτυπώνει το «κλίμα» ειδικά μεταξύ των στελεχών τμημάτων διοίκησης προσωπικού και παρέχει μία βασική πηγή πληροφόρησης για την κινητικότητα στην αγορά εργασίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η έρευνα προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα για την καλύτερη κατανόηση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και για την εκτίμηση της μελλοντικής εξέλιξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Η έρευνα RCI πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας του Alba Graduate Business School, The American College of Greece με χορηγό την Continental και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδος (ΣΔΑΔΕ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ