Χατζηδάκης: Δεν καταργείται το 8ωρο - Πρωταθλήτρια των fake news η αντιπολίτευση

Χατζηδάκης: Δεν καταργείται το 8ωρο - Πρωταθλήτρια των fake news η αντιπολίτευση

Αυτοί που έχουν να φοβούνται από αυτή τη διάταξη είναι μόνο οι εργοδότες που εφαρμόζουν αθέμιτες πρακτικές, τόνισε

«Δεν καταργείται το 8ωρο» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας στην κριτική που δέχεται για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

«Έχουμε να κάνουμε με μια αντιπολίτευση η οποία συνειδητά ψεύδεται, είναι πρωταθλήτρια των fake news και διαστρεβλώνει το περιεχόμενο όλων των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και γι'αυτό τη βλέπεται εκεί που είναι κολλημένη δημοσκοπικά», πρόσθεσε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

Και συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης λέγοντας ότι «θα μπορούσε να κάνει κριτική επί υπαρκτών διατάξεων και όχι αυτών που έχει βάλει στο μυαλό της συνειδητά και αυθυποβάλλονται κάνοντας όλη αυτή την αστεία κριτική».

Εξηγώντας το νομοσχέδιο ο υπουργός ανέφερε ότι η πιο σημαντική διάταξη είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας. «Είναι ένας μηχανισμός ηλεκτρονικός με τον οποίο ο εργαζόμενος μπορεί να έχει τις εγγυήσεις για την τήρηση ωραρίου. Θα καταγράφονται και θα πληρώνονται οι υπερωρίες του και δεν θα υπάρχει μαύρη εργασία, ενώ θα προστατεύονται και οι έντιμοι εργοδότες απέναντι σε άλλους που κάνουν κόλπα», υπογράμμισε.

Όπως είπε θα είναι αυτόματος μηχανισμός που θα εποπτεύει το ίδιο το υπουργείο Εργασίας. «Θα ξεκινήσουμε από μεγάλες επιχειρήσεις- βιομηχανίες και τράπεζες- και θα πάμε με ταχύτητα στις υπόλοιπες», σημείωσε.

Αυτοί που έχουν να φοβούνται από αυτή τη διάταξη είναι μόνο οι εργοδότες που εφαρμόζουν αθέμιτες πρακτικές, τόνισε.

Για τη διευθέτηση του ωραρίου, επισήμανε ότι είναι ένας νόμος από τη δεκαετία του 90. «Ο ΣΥΡΙΖΑ τον κράτησε τον νόμο και τώρα λέει ότι αυτός ο νόμος καταργεί το 8ωρο, δηλαδή επί ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε το 8ωρο και δεν το καταλάβαμε; Είναι κωμικοτραγική αντιπολίτευση αυτό που κάνουν, δεν έχουν χαλινάρι σε αυτά που λένε», εξήγησε.

«Στο πλαίσιο της συμφιλίωσης της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής διότι μπορεί να θέλει να μην κάθεται όσο προβλέπεται από την άδεια αλλά να αποταμιεύει χρόνο για την οικογένεια του. Θα του τον δίνουν τον χρόνο και θα πουν ένα τραγούδι. Με αυτό το νόμο δίνεται η δυνατότητα αν το θέλει ο εργαζόμενος και δεν υπάρχουν και συνδικάτα, ο ίδιος να ζητάει κατόπιν αιτήματος του από τον εργοδότη και αν το αποδέχεται ο εργοδότης.Δεν είναι δώρο ούτε σε εργοδότηούτε σε εργαζόμενος. Είναι μια δυνατότητα επιπλέον», σημείωσε ο υπουργός.

Για τις υπερωρίες ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «αυξάνουμε τον αριθμό τους και ελέγχουμε αν πληρώνονται με την ψηφιακή κάρτα».

Επισήμανε ότι οι υπερωρίεςκαι η διευθέτηση έχουν ως βάση το 8ωρο αν και είναι διαφορετικοί μηχανισμοί.

«Τόσο κακό είναι να τους εξασφαλίσουμε 4ημερη εβδομάδα εργασίας σε αυτούς που το θέλουν και συμφωνούν με εργοδότες και πρέπει εμείς από το πολιτικό σύστημα να τους αναγκάσουμε σε πενθήμερη εργασία; Είναι τόσο προοδευτική αυτή η αντίληψη ή κάποιοι υποστηρίζουν αραχνιασμένα δόγματα του '50 και του '60και δεν βλέπουν τις ανάγκες που έχουν διαμορφωθε» διερωτήθηκε.

«Το νομοσχέδιο δεν έχει έρθει ακόμα. Εάν θέλαμε να αιφνιδιάσουμε θα το είχαμε φέρει» κατέληξε ο υπουργός σχολιάζοντας την κριτική ότι θα έπρεπε να το καθυστερήσει η κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ