Μισθωτήρια ακινήτων: Για ποιους θα ισχύσει υποχρεωτική παράταση

Μισθωτήρια ακινήτων: Για ποιους θα ισχύσει υποχρεωτική παράταση

Την υποχρεωτική παράταση των μισθωτηρίων συμβολαίων που έχουν συναφθεί με το δημόσιο δρομολογεί η κυβέρνηση με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Στέλιος Πέτσας: Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους μισθωτές να αποσβέσουν τις επενδύσεις τους. Αντίστοιχη διαδικασία δρομολογείται και για τις μισθώσεις με ιδιώτες ιδιοκτήτες. ΠΟΜΙΔΑ: αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε αυτή τη ρύθμιση, αυτό να γίνει με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις ώστε εκτός από τους ενοικιαστές, να διασφαλιστούν και τα δικαιώματα των ιδιοκτητών.

Την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης για τις μισθώσεις ακινήτων του δημοσίου (κυρίως αυτές που αφορούν στην εστίαση) προανήγγειλε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Η παράταση θα είναι τριετής όπως είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1:

Πέτσας:

«Στο Νομοσχέδιο που αφορά στον Εσωτερικό Έλεγχο και σύντομα κατατίθεται στη Βουλή, θα περιλαμβάνεται διάταξη, με την οποία θα δίνεται παράταση σε αυτού του είδους τα μισθώματα για τρία χρόνια. Και ο λόγος είναι απλός. Όταν κάποιος ανέλαβε μία μακροχρόνια μίσθωση, κάνοντας μία σοβαρή επένδυση, βρέθηκε στο μεγαλύτερο μέρος των δύο τελευταίων σεζόν να είναι κλειστός -ιδίως οι επιχειρήσεις της εστίασης. Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να έχει τα έσοδα, τα οποία προσδοκούσε, για να αποσβέσει αυτή την επένδυση με το περιθώριο κέρδους που θα ήθελε. Θα δώσουμε, λοιπόν, αυτή την παράταση για τρία χρόνια, προκειμένου όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη για να ξεπεράσουμε αυτό το ζήτημα».

Τα μισθωτήρια με ιδιώτες

Για τις μισθώσεις ακινήτων που ανήκουν σε ιδιώτες, η νομοθετική πρωτοβουλία, ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης. Το σχέδιο είναι με τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, να υπάρξει υποχρεωτική παράταση για τόσους μήνες, όσοι είναι και οι μήνες για τους οποίους παρέμειναν κλειστές οι επιχειρήσεις υποχρεωτικά λόγω της πανδημίας.

Η θέση των ιδιοκτητών

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ζητά να υπάρξουν προϋποθέσεις αν η κυβέρνηση προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση:

Την έντονη αντίθεση της ΠΟΜΙΔΑ σε οποιαδήποτε σκέψη για αναγκαστική παράταση των επαγγελματικών μισθώσεων εξαιτίας της πανδημίας - από την οποία πλήττονται όχι μόνο οι ενοικιαστές αλλά και οι εκμισθωτές - εκφράζει η ΠΟΜΙΔΑ σε επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με αφορμή σχετικές πληροφορίες.

Η ΠΟΜΙΔΑ υπογραμμίζει ότι αν η κυβέρνηση επιμείνει να προχωρήσει στη λήψη τέτοιου είδους μέτρων θα πρέπει να τεθεί σειρά προϋποθέσεων που θα προστατεύουν τόσο τους ιδιοκτήτες από τον κίνδυνο επιστροφής στο μεταπολεμικό ενοικιοστάσιο όσο και τους επαγγελματίες που έχουν ιδιόκτητη επαγγελματική στέγη από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, όπως:

1.Η παρέμβαση να αφορά αποκλειστικά τις μισθώσεις επιχειρήσεων που «έκλεισαν με κρατική εντολή».

2.Η παράταση να περιοριστεί σε χρόνο ίσο με το διάστημα που οι επιχειρήσεις αυτές έμειναν κλειστές.

3.Η ρύθμιση να αφορά ατομικά και αποκλειστικά το μελλοντικό χρόνο λήξης κάθε μίσθωσης, και να μην συνοδεύεται από οποιαδήποτε γενική απαγόρευση προσφυγής στη Δικαιοσύνη ή απαγόρευση εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων.

4.Η παράταση να ισχύει μόνο για τους συνεπείς στην καταβολή των ενοικίων μισθωτές.

5.Να τερματιστεί η αναγκαστική μείωση των ενοικίων μόλις ανοίξει η αγορά και να προβλεφθεί αναστολή των φορολογικών και λοιπών υποχρεώσεων τουλάχιστον κατά ένα τρίμηνο και για τους ιδιοκτήτες που έχουν μετατραπεί σε ομάδα «πληττομένων χωρίς ΚΑΔ».

Όλα για τα κουρέματα των ενοικίων και τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ