Μισό ωράριο εργασίας με το 80% του μισθού

Πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα διατήρησης των θέσεων εργασίας - Οι "κόφτες" για να μην υπάρξει καταστρατήγηση

Μισό ωράριο εργασίας με το 80% του μισθού

Ο εργοδότης θα μπορεί να μας ζητήσει να εργαζόμαστε για λιγότερες ώρες από οκτώ και ανάλογα θα προσαρμόζει τον μισθό μας. Και εμείς, θα εισπράττουμε ένα μέρος από τον μισθό που δεν θα μας δίνει ο εργοδότης, απευθείας από το κράτος. Από πότε θα γίνει αυτό; Πιθανότατα από τον Ιούλιο καθώς για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα θα πρέπει να αξιοποιηθούν πόροι από την ΕΕ και οι σχετικές αποφάσεις ακόμη δεν έχουν ληφθεί. Ουσιαστικό βήμα αναμένεται να γίνει στο Eurogroup της Παρασκευής.

Η κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει την εκτόξευση της ανεργίας. Έτσι, θα ρίξει στη μάχη και την επιδοτούμενη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας από πλήρους σε μερικής απασχόλησης κάτι όμως που θα γίνει –όπως λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι- με κανόνες και όρια προκειμένου να αποφευχθεί η καταστρατήγηση του μέτρου και η μετατροπή του προγράμματος σε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή.

Σε επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να απασχολήσουν το σύνολο του προσωπικού τους κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου (π.χ εστιατόρια, καταστήματα κλπ) θα δοθεί η δυνατότητα εργαζόμενοι με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης να απασχοληθούν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ανάλογα με τη μείωση των ωρών εργασίας, θα προσαρμόζεται και ο μισθός. Για να μην φορτωθεί όλο το βάρος της μείωσης του εισοδήματος ο εργαζόμενος, θα έρχεται το κράτος και θα καλύπτει μέρος της διαφοράς με ένα ποσοστό που θα κινείται στην περιοχή του 50-70%. Δηλαδή, αν κάποιος έχει σήμερα αποδοχές 1000 ευρώ για 8 ώρες εργασίας, θα κληθεί να εργαστεί για τέσσερις ώρες. Θα λαμβάνει 500 ευρώ από τον εργοδότη και 250-350 ευρώ από το δημόσιο φτάνοντας τις αποδοχές του περίπου στο 750-850 ευρώ για τις μισές ώρες εργασίας.

Το σχέδιο έχει σημαντικό δημοσιονομικό κόστος. Το πρόγραμμα διατήρησης της απασχόλησης θα χρηματοδοτηθεί με δάνειο από την Ευρώπη (μέσω του προγράμματος Sure) το οποίο θα ξεπεράσει τα 1,5 δις. ευρώ. Για να αποφευχθεί καταστρατήγηση, αναμένεται να μπουν συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας. Δηλαδή:

  1. Δεν θα επιτρέπεται η επιδότηση εργαζομένων που ήδη απασχολούνται με μειωμένο ωράριο.
  2. Το προνόμιο της επιδότησης της μετατροπής συμβάσεων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης δεν θα δίνεται για το σύνολο του προσωπικού αλλά για ένα ποσοστό. Επίσης, θα υπάρχει ρήτρα μη απολύσεων.
  3. Μόνο επιχειρήσεις που θα χαρακτηρίζονται ως πληγείσες θα μπορούν να κάνουν χρήση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ