Τον Φεβρουάριο η αύξηση του κατώτατου μισθού - Ποια επιδόματα επηρεάζει

Τον Φεβρουάριο η αύξηση του κατώτατου μισθού - Ποια επιδόματα επηρεάζει

Μετά το κοινωνικό μέρισμα και τα αναδρομικά σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους έρχονται οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό.  

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη στο πλαίσιο των αλλαγών θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός, ενώ με την αύξηση ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί περίπου στα 630 ευρώ, από 586,08 ευρώ (μεικτά) που είναι σήμερα για τον άγαμο χωρίς προϋπηρεσία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταλήξει σε συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες με τους θεσμούς για το ακριβές ύψος της αύξησης και κατόπιν να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση, ενώ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης ανέφερε πως το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες διεργασίες για την οριστικοποίηση της αύξησης.

Η αναπροσαρμογή αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο με αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι αποδοχές περίπου 400.000 μισθωτών, ενώ αν προστεθούν και οι νέοι που λαμβάνουν σήμερα τον υποκατώτατο, τότε ο συνολικός αριθμός θα ξεπεράσει τους 550.000 εργαζομένους. Από τον αριθμό αυτό, περίπου οι μισοί εργάζονται σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης και λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό ενώ οι υπόλοιποι μισοί απασχολούνται σε μειωμένου ωραρίου εργασίες με τις αποδοχές τους να ορίζονται βάσει του κατώτατου μισθού.

Η αύξηση ττων συγκεκριμένων αποδοχών αναμένεται να συμπαρασύρει ανοδικά και μία σειρά επιδομάτων και συγκεκριμένα θα επηρεαστούν:

  • Τριετίες (η προσαύξηση του μισθού έχει ανασταλεί για όσο διάστημα η ανεργία βρίσκεται άνω του 10%)
  • Επίδομα γάμου, αφού το ύψος του ορίζεται στο 10% των αποδοχών
  • Επίδομα ανεργίας και βοηθήματα που εξαρτώνται από την επιδότηση ανεργίας
  • Παροχές που εξαρτώνται από το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, όπως η ειδική παροχή μητρότητας και το επίδομα αφερεγγυότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ