Ξεπαγώνουν χιλιάδες επικουρικές συντάξεις

Ξεπαγώνουν χιλιάδες επικουρικές συντάξεις

Η διαδικασία αυτή ήταν ήδη σαφής στα αρμόδια όργανα του ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών), του αρμοδίου φορέα για την έκδοση των επικουρικών συντάξεων

Στη διάψευση δημοσιευμάτων, βάσει των οποίων "ξεπαγώνει" τώρα -με εγκύκλιο- η διαδικασία έκδοσης περισσότερων από 120.000 επικουρικών συντάξεων, προχώρησε η γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στέλλα Βρακά, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM", η κ. Βρακά, ανέφερε:

"Η εγκύκλιος αυτή επισημοποιεί τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζονται οι αιτήσεις που εκκρεμούν και αφορούν αποχωρήσεις από 1/1/2015 και εντεύθεν. Αποσαφηνίζονται και ο τρόπος που πλέον θα υπολογίζεται το διάστημα που αφορά από 1/1/2015 και εντεύθεν και είναι με το σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης που εκδόθηκαν και υπολογίστηκαν από την εθνική αναλογιστική αρχή, αλλά και δίνονται οι οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζονται οι συντάξιμες αποδοχές, το μέρος της σύνταξης που θα αφορά έως 31/12 /2014".

Υπενθύμισε δε, ότι, "ο τρόπος αυτός υπολογισμού, δηλαδή το διάστημα έως 31/12/2014, δεν εκκρεμεί με τον Ν.4387/2016 που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2016, αλλά τροποποιήθηκε επί τα βελτίω, προς τον σκοπό της βελτίωσής του και της ενίσχυσης της ανταποδοτικότητας, με νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης τον Σεπτέμβριο του 2017".

"Δεν είναι αλήθεια αυτό που σήμερα διαβάζω στα δημοσιεύματα ότι "ξεπαγώνει" τώρα η διαδικασία έκδοσης των επικουρικών αυτών συντάξεων. Η διαδικασία αυτή ήταν ήδη σαφής στα αρμόδια όργανα του ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών), του αρμοδίου φορέα για την έκδοση των επικουρικών συντάξεων, ώστε να υλοποιηθεί άμεσα και ο νέος τρόπος του υπολογισμού του Σεπτέμβρη του ΄17, όπου εκεί πλέον είχαμε ενίσχυση της ανταποδοτικότητας, διότι δε θα χρησιμοποιούμε απλά τις συντάξιμες αποδοχές της κύριας σύνταξης, αλλά τις συντάξιμες αποδοχές της επικουρικής σύνταξης που είναι διαφορετικές, άρα αν τυχόν παραμέναμε σε αυτό που αρχικά είχε οριστεί, θα δημιουργούσε μια σειρά από αδικίες σε μία σημαντική μερίδα ασφαλισμένων".

Η κ. Βρακά σημείωσε πως "120.000 είναι το σύνολο των εκκρεμοτήτων, δεν είναι εκείνες που εκκρεμούν για αποχωρήσεις από 1/1/2015 και εντεύθεν. Ήδη, το ταμείο... μέχρι το τέλος του χρόνου ο προγραμματισμός είναι κάποιες χιλιάδες να έχουν εκδοθεί. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν σίγουρα εκδοθεί και θα έχουν αρχίσει να εκδίδονται αποφάσεις που αφορούν αποχωρήσεις από 1/1/2015. Ο στόχος του υπουργείου σε συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Επικουρικής Ασφάλισης, είναι να έχουν εκκαθαριστεί -στη συντριπτική τους πλειονότητα στον Ιούνιο του 2018- το σύνολο των εκκρεμοτήτων".