Έρχονται 300 προσλήψεις

Έρχονται 300 προσλήψεις
 «Στον κατακερματισμένο κόσμο των ψυχιατρικών ασθενών δεν μπορούμε να παρέχουμε κατακερματισμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας»,υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας σε συνέδριο για τη ψυχική Υγεία θέτοντας ως προτεραιότητα τις διοικητικές αλλαγές στις δομές στις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.

Ο κος Ξανθός σύμφωνα με το Healthview.gr αναφερόμενος στο επικείμενο νομοσχέδιο για τη ψυχική Υγεία το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση προκειμένου να κατατεθεί στη βουλή, είπε ότι όλες οι αποφάσεις που αφορούν δεκάδες Τομείς Ψυχικής Υγείας και εκατοντάδες υπηρεσιών λαμβάνονται σήμερα από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου. «Το μοντέλο αυτό είναι πολύ συγκεντρωτικό και δυσλειτουργικό, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της διοίκησης».

Στο νέο νομοσχέδιο επιχειρείται μια ριζική διοικητική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας είπε ο υπουργός και συγκεριμένα: Αποδίδονται για πρώτη φορά αποφασιστικές αρμοδιότητες στις Περιφερειακές αυτές Διοικήσεις, πάγιο διαχρονικό αίτημα των Τομεακών Επιτροπών Ψυχικής Υγείας. Σε όλα τα επίπεδα διοίκησης συμμετέχουν εκπρόσωποι των Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και των Οικογενειών τους με δικαίωμα ψήφου. Η συγκρότηση των επιτροπών είναι δημοκρατική και αντιπροσωπευτική.

Στις Τομεακές Επιτροπές συμμετέχουν για πρώτη φορά εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να διασφαλίζεται η διασύνδεση με κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ( Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ ) καθώς και εκπρόσωπος των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να διασφαλίζεται η διασύνδεση με την ΠΦΥ. Θωρακίζονται τα δικαιώματα των ασθενών, καθώς σε κάθε Τομέα Ψυχικής Υγείας συγκροτούνται Επιτροπές Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Ψυχικής Υγείας. Ο υπουργός είπε ακόμη ότι θα δημιουργηθούν νέες δομές εκεί που λείπουν, και ότι έχουν δρομολογηθεί 300 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Έχουν ήδη προκηρυχθεί οι πρώτες 94 θέσεις ψυχιάτρων-παιδοψυχιάτρων , ώστε να καλυφθούν τα πιο επείγοντα κενά. Η επιλογή έγινε με προτεραιότητα σε δομές της περιφέρειας ( ψυχιατρικές κλινικές νομαρχιακών νοσοκομείων, τμήματα οξέων), ώστε να μειωθεί η ροή περιστατικών προς το κέντρο και κυρίως προς τα 3 ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία που επιβαρύνεται υπέρμετρα η λειτουργία τους , με σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα της νοσηλείας όσο και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων . Τέλος ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί έμφαση σε υπηρεσίες παιδιών και εφήβων, οι οποίες υπολείπονται σημαντικά σε στελέχωση εκείνων των ενηλίκων και στην ανάπτυξη δομών για την Άνοια και τη φροντίδα της τρίτης ηλικίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ