ΟΟΣΑ: Φόροι και εισφορές κρατάνε το 39% του μισθού στην Ελλάδα

ΟΟΣΑ: Φόροι και εισφορές κρατάνε το 39% του μισθού στην Ελλάδα
Κίτρινη κάρτα βγάζει, εμμέσως πλην σαφώς, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση των εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών αναδεικνύοντας τη θετική επίδραση που είχε στο συνολικό μη μισθολογικό κόστος η μείωση των εισφορών που εφαρμόστηκε από τα μέσα του 2014.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση "Φορολογώντας τους μισθούς" (Taxing Wages 2016) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το 2015 το συνολικό βάρος φόρων και εισφορών, εργοδοτών και εργαζόμενων, στους μισθούς διαμορφώθηκε το 2014 στο 39,3% από 40,57% που ήταν τον προηγούμενο χρόνο. Πώς έγινε αυτό; Από τη μείωση των εισφορών εργοδότη και εργαζόμενου καθώς και τη μείωση κατά 30% που έγινε στην εισφορά αλληλεγγύης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, η μείωση κατά 1,27 εκατοστιαίες μονάδες στο συνολικό βάρος φόρων και εισφορών στους μισθούς προέρχεται από μείωση κατά 0,25 από τη μείωση της εισφοράς του εργαζόμενου, κατά 0,92 από τη μείωση της εισφοράς των εργοδοτών και κατά 0,09 από τη μείωση της φορολογίας. Πρόκειται για τις μειώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της εφαρμογής του προηγούμενου μνημονίου για να γίνουν πιο ελκυστικές όσον αφορά το κόστος για εργοδότης και εργαζόμενοι η πρόσληψη και η απασχόληση.

Παρά τη μείωση αυτή, όμως, με το 39,3% συνολικό βάρος στους μισθούς η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολύ υψηλό μη μισθολογικό κόστος καθώς βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (35,9%) και στην 14η θέση μεταξύ των 33 χωρών του ΟΟΣΑ. Παρά αυτήν την βελτίωση, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης προτείνει την ακύρωση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών στους μισθωτούς ως μέσο για να μην περικοπή συνταξιοδοτική δαπάνη.

Από τα επιμέρους στοιχεία της έκθεσης για την Ελλάδα προκύπτει επίσης ότι η Ελλάδα έχει το έκτο υψηλό βάρος στο εισόδημα από μισθό της οικογένειας που έχει έναν εργαζόμενο με το μέσο εισόδημα και δυο παιδιά (38,1%). Ωστόσο, το 2015 υποχώρησε κατά τρεις θέσεις λόγω της μείωσης των εισφορών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ