Έρχονται 2.297 προσλήψεις - Πότε και που θα γίνουν

Έρχονται 2.297 προσλήψεις - Πότε και που θα γίνουν
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να μπουν και οι τελευταίες πινελιές στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), για τις προσλήψεις μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στα hotspots που δημιουργούνται για την υποδοχή των χιλιάδων προσφύγων στη χώρα.

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, θέλει η συγκεκριμένη ΚΥΑ να μεταφερθεί στη συνέχεια στον ΟΑΕΔ για την τυπική και ουσιαστική έγκριση μέσω του επόμενου ΔΣ του Οργανισμού, που είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η δημοσιοποίηση της σχετικής προκήρυξης, έτσι ώστε να δοθεί και η ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων. Για την προώθηση του συγκεκριμένου προγράμματος, με στόχο την επιτάχυνση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών, έχει ασχοληθεί επισταμένα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, κα Ράνια Αντωνοπούλου.

Άλλωστε, από την ταχύτατη προώθηση και ολοκλήρωση του συγκεκριμένου προγράμματος, που στην πρώτη φάση του, αφορά 8μηνη απασχόληση σε 2.297 ανέργους που θα στελεχώσουν hotspots, Κέντρα Φιλοξενίας και οποιαδήποτε άλλη δομή δημιουργηθεί, εντός της επικράτειας, για την υποστήριξη των προσφύγων, εξαρτάται και η προώθηση των υπόλοιπων προγραμμάτων απασχόλησης, Πρώτο είναι εκείνο που αφορά την πρόσληψη 26.000 ανέργων ηλικίας 29 – 64 ετών, με εγγυημένη απασχόληση έξι μηνών σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα, το οποίο με βάση τον αρχικό σχεδιασμό επρόκειτο να ξεκινήσει έως το τέλος του τρέχοντος μήνα. Λόγω της προτεραιότητας που δόθηκε, ελέω έξαρσης του προσφυγικού προβλήματος, το πρόγραμμα αυτό πρόκειται να καθυστερήσει.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα για τα hotspots τονίζεται ότι οι άνεργοι που θα συμμετέχουν σε αυτό θα στελεχώσουν, σε πρώτη φάση, τα πέντε σημεία σε Κω, Λέρο, Σάμο, Χίο και Λέσβο, όπως και τα δύο Κέντρα Φιλοξενίας στο Σχιστό Αττικής και στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, καθώς και τις υπόλοιπες δομές. Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν θα περιλαμβάνουν ειδικότητες διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών , βρεφονηπιοκόμων , ηλεκτρολόγων υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού φυλακτικού προσωπικού, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, ηλικίας έως 25 ετών, θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54). Για εργασίες στις οποίες από τη φύση τους απαιτείται νυχτερινή εργασία, οι αποδοχές θα ανέρχονται στα 539,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 665,95) για τους εργαζόμενους μέχρι 25 ετών και στα 619 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 763,73) για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών, καθώς ειδικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπεται η καταβολή νυχτερινής αμοιβής. Επισημαίνεται πως οι εργαζόμενοι που θα αλλάξουν τόπο διαμονής, προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μετεγκατάστασης, ύψους 200 ευρώ. Τη δαπάνη για το συγκεκριμένο επίδομα, θα αναλάβει ο ΟΑΕΔ, με τους πρώτους υπολογισμούς να κάνουν λόγο για μια πρόσθετη επιβάρυνση ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και σε δεύτερη φάση η οποία θα περιλαμβάνει την πρόσληψη για 8 μήνες άλλων 2.703 ανέργων. Συνεπώς, συνολικά και στις δύο φάσεις του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας θα απασχοληθούν 5.000 ωφελούμενοι.

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 40 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης 2014-2020, και από εθνικούς πόρους.

πηγή: dikaiologitika.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ