Στο υπουργικό συμβούλιο το «μαχαίρι» στους μισθούς του δημοσίου

Στο υπουργικό συμβούλιο το «μαχαίρι» στους μισθούς του δημοσίου
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην ατζέντα του οποίου είναι το νέο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Ένα μισθολόγιο που θα φέρει μέση μείωση 20% στις αποδοχές των εργαζομένων.

Στον «αέρα» οι αποφάσεις για την εφεδρεία καθώς διαπιστώνονται διαφωνίες για την εφαρμογή ακόμη και μεταξύ υπουργών.

Το σχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο προβλέπει κατάργηση των επιδομάτων και αύξηση του βασικού μισθού περίπου κατά 7-10%. Αυτό συνεπάγεται δραστικές μειώσεις αποδοχών ειδικά για τους εργαζόμενους που στήριζαν ακόμη και τις μισές αποδοχές στους στα επιδόματα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι εισέπρατταν τα περίφημα ΔΙΒΕΕΤ τα οποία αν και πετσοκόφτηκαν κατά 20% από πέρυσι, παραμένουν σε επίπεδα άνω των 1000 ευρώ ανά εργαζόμενο. Στις προχθεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για μερική αναπλήρωση των απωλειών που θα προκύψουν από την κατάργηση των ΔΙΒΕΕΤ μέσω της θέσπισης επιδόματος παραγωγικότητας. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ποιο θα είναι το ύψος αυτού του bonus και υπό ποιες προϋποθέσεις θα αποδίδεται (και σε ποιους)

Όσον αφορά στην εφεδρεία, ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης, αργά χθες το βράδυ ακούστηκαν διαφορετικές σκέψεις καθώς διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων ακόμη και μεταξύ των υπουργών. Το ζητούμενο είναι η κυβέρνηση να καταλήξει σε ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα προβλέπει τα κριτήρια με τα οποία θα προωθείται κάποιος στην εφεδρεία. Βασικά κριτήρια, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο κ. Βενιζέλος, θα είναι η εγγύτητα στη σύνταξη, η ηλικία και το επίπεδο σπουδών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ