Ερευνα: Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί περισσότερο τις δουλειές των γυναικών

Ερευνα: Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί περισσότερο τις δουλειές των γυναικών

Η μελέτης της McKinsey εξετάζει τις τάσεις της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2030.

Ο αυτοματισμός και η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν σχεδόν το ένα τρίτο των ωρών εργασίας σε ολόκληρη την οικονομία των ΗΠΑ και οι γυναίκες πρέπει να ανησυχούν περισσότερο από τους άνδρες.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης της McKinsey, η οποία εξετάζει τις τάσεις της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2030.

Συγκεκριμένα, η συμβουλευτική εταιρεία υπολόγισε ότι οι γυναίκες είναι 1,5 φορές πιο πιθανό να χρειαστεί να αλλάξουν επάγγελμα από ό,τι οι άνδρες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ο λόγος είναι ότι υπερεκπροσωπούνται στους κλάδους όπου οι θέσεις εργασίας δίνουν χαμηλότερους μισθούς και οι οποίοι αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από την αυτοματοποίηση.

Η τεχνητή νοημοσύνη πλήττει περισσότερο τις μειονότητες, καθώς οι μαύροι και οι ισπανόφωνοι αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά, με δεδομένο ότι η ζήτηση για εργαζόμενους στα τρόφιμα και την παραγωγή συρρικνώνεται.

Συνολικά, η McKinsey υπολογίζει ότι τουλάχιστον 12 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις ΗΠΑ θα χρειαστεί να αλλάξουν επάγγελμα μέχρι το τέλος του 2030. Μέρος αυτής της μετατόπισης θα είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας για μείωση των εκπομπών ρύπων, η οποία θα επηρεάσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Αυτό που είναι ανησυχητικό, σύμφωνα με τον διευθυντής του McKinsey Global Institute, Kweilin Ellingrud, είναι ότι οι αλλαγές θα αφορούν κυρίως τους χαμηλόμισθους εργαζομένους. Αυτοί είναι έως και 14 φορές πιο πιθανό να χρειαστεί να αλλάξουν επάγγελμα σε σχέση με εκείνους που καταλαμβάνουν θέσεις με υψηλότερους μισθούς. Οι περισσότεροι χαμηλόμισθοι θα χρειαστούν πρόσθετες δεξιότητες για να μπορέσουν να αλλάξουν επάγγελμα.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εργαζόμενοι λευκού κολλάρου, από δικηγόροι και δάσκαλοι μέχρι οικονομικοί σύμβουλοι και αρχιτέκτονες, θα είναι μεταξύ εκείνων που θα επηρεαστούν περισσότερο από την εξάπλωση του generative artificial intelligence, όπως είναι το ChatGPT του OpenAI. Αλλά η McKinsey θεωρεί ότι αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλο βαθμό σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο εκτελούνται αυτές οι δουλειές, παρά στην κατάργηση των θέσεων εργασίας.

Περίπου 3,5 εκατομμύρια θέσεις θα μπορούσαν να εξαλειφθούν καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εκμηδενίσουν τις καθαρές εκπομπές ρύτπων, με τους εργαζόμενους στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και στην αυτοκινητοβιομηχανία να δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα, σύμφωνα με την έκθεση.

Ωστόσο, η McKinsey θεωρεί ότι αυτές οι επιπτώσεις θα αντισταθμιστούν και με το παραπάνω από την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως μέσω επενδύσεων σε νέες εγκαταστάσεις, σταθμούς φόρτισης κτλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ