Γρίφος για δυνατούς λύτες η χρηματοδότηση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο Τιτάνας του μερίσματος και η ΚΡΙ

Γρίφος για δυνατούς λύτες η χρηματοδότηση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο Τιτάνας του μερίσματος και η ΚΡΙ

Μακρύς ο χρόνος των διαπραγματεύσεων αναφέρει στο fpress.gr παράγων με γνώση της διαδικασίας!!!

Γρίφος για δυνατούς λύτες η χρηματοδότηση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Στη φάση εγκρίσεων από το investment committee της First Sentier και από το credit committee της Εθνικής Τράπεζας μαθαίνω πως είναι ο σχεδιασμός χρηματοδότησης της συμφωνίας εξαγοράς του 65% του μ.κ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από τον Aυστραλιανό όμιλο. Από τις 2 πλευρές τηρείται "σιγή ασυρμάτου" πλην όμως κοινό μυστικό στην τραπεζική/επιχειρηματική πιάτσα είναι πως, το πλαίσιο χρηματοδότησης έχει κοινοποιηθεί και στους άλλους 3 συστημικούς ομίλους (Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς)που έχει αποφασισθεί ( σε κεντρικό επίπεδο να συμμετάσχουν στο όλο project). Το- σχεδόν- σίγουρο- βάσει όσων γνωρίζαμε μέχρι χθες είναι ότι, η συμφωνία θα προβλέπει την πώληση του 65% του μ.κ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να παραμένει με το υπόλοιπο (+ free float) για (τουλάχιστον) μία 3ετία. Τώρα όσον αφορά στον μακρύ χρόνο διαπραγματεύσεων παράγων, ο οποίος συμμετέχει στην όλη διαδικασία μας έφερε ως ενδεικτικές τις περιπτώσεις των Viva Wallet και ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Στη μεν πρώτη περίπτωση, μας θύμισε πως οι επαφές Χάρη Καρώνη-JPMC για την Viva Wallet διάρκεσαν σχεδόν ένα χρόνο, ενώ οι διαπραγματεύσεις Νίκου Σταθόπουλου- οικογένειας Ροδόπουλου για το εκπαιδευτικό κέντρο δέκα μήνες. Πόσο μάλλον ένα τόσο σύνθετο project όπως αυτό της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, που όταν ξεκινούσαν οι συζητήσεις η Fed μόλις προχωρούσε στην πρώτη αύξηση επιτοκίων (ένα χρόνο πριν) για να έχει φτάσει στην όγδοη, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το "κόστος χρήματος", το "εύλογο τίμημα" , τους όρους χρηματοδότησης μίας τόσο μεγάλης συμφωνίας.

------------------------------------------------------------------------------------------------


ΤΙΤΑΝ: Του...μερίσματος.

Μισό δισ. ( ! ) εισέφερε η ΤΙΤΑΝ ΑΕ στη μητρική TITAN Cement με τη μορφή προμερίσματος.Βάσει των αποτελεσμάτων πρώτου 6μηνου 2022 η απόδοση ανήλθε στα 5,93 ευρώ/μετοχή. Τα 494 εκατ. προήλθαν από επιστροφές κεφαλαίου θυγατρικών- αν και το "ταμείο" διέθετε 100 εκατ. να υποθέσουμε πως την διαφορά με κάποιο τρόπο την βρήκαν οι θυγατρικές, την δανείστηκαν; δεν γίνεται σαφές. Η ουσία είναι πως, η ελληνική θυγατρική χρηματοδοτείται ( ; ) για να ενισχύσει τη μητρική (που εδρεύει στο Βέλγιο).Πλέον ως TITAN Cement International (η μέχρι το 2019 ΤΙΤΑΝ ΑΕ) μητρική του ομίλου εμφανίζεται να χρηματοδοτείται εκ των "έσω", γιατί; αληθεύει ότι, μέρος της χρηματοδότησης προήλθε από δάνειο (μέσω ομολογιακού) που καλύφθηκε από την Πειραιώς; Με τον όμιλο, εν γένει, υπάρχει ένα θέμα όσον αφορά στο "εύλογο τίμημα" της εισηγμένης στο ΧΑ εταιρείας.Αποτιμάται στα μόλις 1,13 δισ. όταν η θυγατρική στις ΗΠΑ (που πραγματοποιεί το-σχεδόν- 60% των ενοποιημένων ebitda)με ένα συντηρητικό ΙΡΟ θα μπορούσε να "τιμολογηθεί" εύκολα στα 1,5 δισ.$ (σύμφωνα με την συγκριτική αποτίμηση άλλων εταιρειών τισμέντου στις ΗΠΑ).

----------------------------------------------------------------------------------------------

TτΕ: Τι θα πει ο Στουρνάρας.

Αύριο Παρασκευή ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος θα παρουσιάσει την έκθεση του στην γενική συνέλευση της ΤτΕ. Μία περιέργεια την έχουν ορισμένοι τόσο στην αγορά όσο στην πολιτική για το αν ο Γιάννης Στουρνάρας θα συμπεριλάβει είτε στο κύριο μέρος της ομιλίας του είτε συμπληρωματικά (ή και off the record, που λένε) παραινέσεις προς το "πολιτικό σύστημα" της χώρας. Σε προεκλογική περίοδο άλλωστε, με την "επενδυτική βαθμίδα" να προτάσσεται από τη μία πλευρά (ΝΔ) και το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων- προστασία πρώτης κατοικίας από την άλλη (ΣΥΡΙΖΑ).

--------------------------------------------------------------------------------------------------
"Παγώνουν" τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών για 12 μήνες..

Εμμεση επιβεβαίωση του fpress και της χθεσινής αναφοράς για την περίπτωση "εσωτερικού δανεισμού" της ΚΡΙ-ΚΡΙ αποτελεί το πλαίσιο στήριξης δανειοληπτών, στο οποίο προχωρούν οι τράπεζες. Το γιατί; αφορά στην ουσία της χρήσης των euribor και libor, με τις τράπεζες να αναλαμβάνουν (στην περίπτωση των δανειοληπτών) να καλύψουν την επιπλέον αύξηση του euribor- τεράστιο το spread, μέχρι τώρα- καθώς το "χρήμα" έχει καταστεί ακριβότερο από την πλειονότητα των χωρών της ευρωζώνης. Ουσιαστικά με την ενέργεια τους αυτοί οι τραπεζίτες αναγνωρίζουν τη-μέχρι τώρα- υπερβολική "κοστολόγηση" (συγκριτικά με το euribor 3μηνου) τον κίνδυνο ασφυξίας ακόμη και συνεπών δανειοληπτών (συνακόλουθα υγιών εταιρειών). Εκλογές έρχονται, και δεν μπορεί από τη μία οι διακριτικές πιέσεις του Μαξίμου από την άλλη οι προσπάθειες τουυπ.Οικ να μην αποφέρουν έμπρακτο αποτέλεσμα. Αλλωστε το κόστος, που καλούνται να επωμισθούν οι τράπεζες (όσον αφορά στους συγκεκριμένους δανειολήπτες)έχει υπολογισθεί πως, δεν θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ