Διαδικτυακή συζήτηση για το ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών

Διαδικτυακή συζήτηση για το ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε  στο πλαίσιο του έργου LIFE ETX στο οποίο συμμετέχει το Green Tank και έχει στόχο τη συμβολή στη διαμόρφωση ενός ΣΕΔΕ που θα ωφελεί τόσο το κλίμα όσο και τους πολίτες

Το Green Tank και η Ομάδα Ενεργειακού Σχεδιασμού & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ) συνδιοργάνωσαν διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο «Quo Vadis ETS?» και θέμα την αναθεώρηση της οδηγίας για το ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) στο πλαίσιο του νομοθετικού πακέτου Fit for 55.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022 στο πλαίσιο του έργου LIFE ETX στο οποίο συμμετέχει το Green Tank και έχει στόχο τη συμβολή στη διαμόρφωση ενός ΣΕΔΕ που θα ωφελεί τόσο το κλίμα όσο και τους πολίτες.

Στις εισαγωγικές τοποθετήσεις εκ μέρους των διοργανωτών, η Ιόλη Χριστοπούλου, Διευθύντρια Πολιτικής του Green Tank, επεσήμανε την κρισιμότητα αυτής της συζήτησης όχι μόνο λόγω της σημερινής συγκυρίας με τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και λόγω των διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση του ΣΕΔΕ που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με τις τελικές προτάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών να αναμένονται το προσεχές διάστημα. Υπενθύμισε ότι σκοπός της αναθεώρησης είναι η προσαρμογή του ΣΕΔΕ στους νέους ευρωπαϊκούς κλιματικούς στόχους καθώς το ΣΕΔΕ αποτελεί την αιχμή του δόρατος της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά της η Έλενα Γεωργοπούλου, Κύρια Ερευνήτρια στο ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ και μέλος της Ομάδας Ενεργειακού Σχεδιασμού & Βιώσιμης Ανάπτυξης, τόνισε τη σημασία του ΣΕΔΕ προκειμένου να επιτευχθεί ο δεσμευτικός στόχος της ΕΕ για μείωση κατά 55% των εκπομπών αερίων φαινομένου θερμοκηπίου το 2030 και μηδενισμό τους το 2050 σε σύγκριση με το 1990. Επίσης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα άμεσης υλοποίησης μειώσεων εκπομπών ώστε η δυνατότητα συγκράτησης της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας έως 1.5οC να μην χαθεί καθώς το σχετικό παράθυρο ευκαιρίας είναι μικρό και κλείνει γρήγορα, κάτι που προκύπτει σαφώς από την 6η Έκθεση Αποτίμησης Επιπτώσεων και Προσαρμογής που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) πριν δύο εβδομάδες.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις από τους προσκεκλημένους ομιλητές. Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Λάλας, Εξωτερικός Συνεργάτης ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, FACE3TS, αναφέρθηκε στην επίδραση του ΣΕΔΕ στην Ευρώπη και την Ελλάδα από το 2005 μέχρι σήμερα˙ ο Νίκος Μάντζαρης, Αναλυτής Πολιτικής του Green Tank, έκανε μια κριτική παρουσίαση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωκοινοβουλίου για την αναθεώρηση του ΣΕΔΕ˙ ο Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, YΠΕΝ, ανέλυσε τις θέσεις της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του ΣΕΔΕ˙ ο Γιάννης Πανιάρας, Μέλος της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για το Κλίμα και εκπρόσωπος του ΣΕΒ ανέλυσε τις θέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων σχετικά με την αναθεώρηση του ΣΕΔΕ και τους κλιματικούς στόχους.
Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων για το μέλλον της ευρωπαϊκής και της ελληνικής πολιτικής για το ΣΕΔΕ με τη συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων και κλάδων βιομηχανίας και ενέργειας και της ναυτιλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ