Μεγάλο ντιλ για την Pharmathen - Πωλήθηκε έναντι 1,6 δισ. ευρώ

Μεγάλο ντιλ για την Pharmathen - Πωλήθηκε έναντι 1,6 δισ. ευρώ

Εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται να έχουν δοθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις για τη μεταβίβαση της Pharmathen στην Partners Group.

Την πώληση της Pharmathen στην Partners Group ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας η BC Partners, η οποία είχε αποκτήσει την εταιρεία το 2014 έναντι περίπου μισού δισ. ευρώ. Η αξία της συναλλαγής που ανακοινώθηκε σήμερα διαμορφώνεται στο 1,6 δισ. ευρώ.

H Pharmathen είναι φαρμακευτική εταιρεία και ιδρύθηκε το 1969, με έδρα την Αθήνα. Με αιχμή της επιχειρησιακής της λειτουργίας την επιστημονικότητα, η Pharmathen κατέχει ένα διευρυμένο portfolio προϊόντων που διατίθενται παγκόσμια και περιλαμβάνει πρωτότυπα και γενόσημα φάρμακα καθώς και φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα. Σήμερα, σχεδόν μισό αιώνα από την ίδρυση της, η Pharmathen αποτελεί εταιρεία - μοντέλο ελληνικής επιχειρηματικότητας, καθώς είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής έρευνας & ανάπτυξης στην Ελλάδα, η εξαγωγική της δραστηριότητα αγγίζει σχεδόν το 1% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας, ενώ απασχολεί περισσότερους από 900 εργαζομένους, έχοντας δημιουργήσει τα τέσσερα τελευταία χρόνια πάνω από 300 νέες θέσεις εργασίας.

Με τρία υπερσύγχρονα ερευνητικά εργαστήρια και μονάδες παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων, η Pharmathen καλύπτει στη δραστηριοποίησή της όλο το φάσμα, από την ανάπτυξη, έως την διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων. Παράλληλα, απασχολεί στην Ελλάδα περισσότερους από 150 ερευνητές, επενδύοντας πάνω από 20 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για την έρευνα νέων φαρμάκων και τεχνολογιών, εξάγοντας προϊόντα και υπηρεσίες σε περισσότερες από 85 χώρες διεθνώς. Tα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων R&D της Pharmathen είναι εγκεκριμένα σε όλες τις μεγαλύτερες αγορές της Ε.Ε και τα δικαιώματα αυτών έχουν εκχωρηθεί στις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες από την Ευρώπη, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Νότιο Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο Νίκος Σταθόπουλος Partner και Επικεφαλής της BC Partners, δήλωσε: «Στη Pharmathen, είδαμε μία ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε μία σημαντική επένδυση σε μία επιχείρηση υψηλής ποιότητας, ώστε να επιταχύνουμε την οργανική της ανάπτυξη και να εξελίξουμε την εταιρεία σε έναν παγκόσμιο ηγέτη. Κατά την περίοδο της ιδιοκτησίας μας, επενδύσαμε περισσότερα από €250 εκατ. στην Έρευνα και Ανάπτυξη και σε νέες πιστοποιημένες από το FDA (FDA approved) παραγωγικές εγκαταστάσεις, σχεδόν διπλασιάσαμε τον αριθμό των εργαζομένων και υλοποιήσαμε projects που πραγματικά μεταμόρφωσαν την εταιρεία. Αυτό μας επέτρεψε να επανατοποθετήσουμε τη Pharmathen ως μία εταιρεία που ηγείται με την ώθηση της τεχνολογίας σε έναν πολύ ελκυστικό κλάδο με υψηλά εμπόδια εισόδου, διαθέτοντας ένα διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο, σημαντικά έργα Έρευνας και Ανάπτυξης σε εξέλιξη και κορυφαίες παραγωγικές δυνατότητες που της δίνουν ισχυρές προοπτικές για μεγαλύτερη ανάπτυξη. Σε συνεργασία με τη Διοίκηση, χτίσαμε μία πραγματικά αξιοθαύμαστη εταιρεία, η οποία είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσει να διακρίνεται υπό τη διαχείριση της Partners Group».

Ο κ. Δημήτρης Καδής, Διευθύνων Σύμβουλος της Pharmathen, πρόσθεσε: «Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα της BC για τη συνεργασία τα τελευταία έξι χρόνια. Η επένδυση, η στήριξη και η καθοδήγησή τους τούς επέτρεψε να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για την άνοδο της εταιρείας στο επόμενο επίπεδο ως παγκόσμιου ηγέτη στην ανάπτυξη και χορήγηση φαρμάκων. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία μας με την Partners Group σε αυτό το νέο κεφάλαιο ανάπτυξης στην ιστορία μας, για να χτίσουμε έναν ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης φαρμάκων που αποτελεί αξιόπιστο συνεργάτη πελατών blue chip σε όλο τον κόσμο και έχει θετικό αποτύπωμα στις ζωές των ανθρώπων, διασφαλίζοντας ότι μπορούν να απολαμβάνουν καλύτερη υγεία».

Την BC Partners συμβούλευσαν η Jefferies και η Kirkland & Ellis.

Η συναλλαγή υπόκειται στη λήψη των αναγκαίων κανονιστικών εγκρίσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ