Πράσινο φως από τη Βουλή για την ανάπλαση του Ελληνικού

Πράσινο φως από τη Βουλή για την ανάπλαση του Ελληνικού

Με ευρύτατη πλειοψηφία, καθώς υποστηρίχθηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής, κυρώθηκε από τη Βουλή η σύμβαση για τη διανομή του ακινήτου του Ελληνικού.

Με βάση την κυρωθεία σύμβαση η Ελληνικό Α.Ε.αποκτά:

• Δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε έκταση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% της επιφάνειας του πρώην αεροδρομίου και σε έκταση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% της επιφάνειας της παράκτιας ζώνης, εξαιρουμένων του αιγιαλού και της παραλίας.

• Δικαίωμα επιφανείας στην υπόλοιπη έκταση του Μητροπολιτικού Πόλου εξαιρουμένων των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων.

Με τη Σύμβαση η εταιρεία εξασφαλίζει, πέραν όλων των οικιστικών αναπτύξεων, δικαίωμα πλήρους κυριότητας στις εξής προγραμματιζόμενες αναπτύξεις:

• Στο εμπορικό κέντρο επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης

• Στο ψηλό κτίριο μεικτής χρήσης (ξενοδοχείο και γραφεία) επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης

• Στο ψηλό κτίριο γραφείων επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης

• Στο ένα ξενοδοχείο στην περιοχή του παρακτίου μετώπου.

Στις οικιστικές αναπτύξεις, στις οποίες η εταιρεία θα έχει επίσης δικαίωμα πλήρους κυριότητας, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

• Το ψηλό κτίριο κατοικιών στην περιοχή της μαρίνας (ύψους 200μ.)

• Οι υπόλοιπες κατοικίες στο παράκτιο μέτωπο

• Όλα τα οικιστικά κτήρια περιμετρικά του πάρκου.

Μέσω του δικαιώματος επιφάνειας αξιοποιούνται στο μέγιστο οι δυνατότητες που προσφέρει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο και ουσιαστικά επιτυγχάνεται η απόκτηση για 99 έτη του δικαιώματος πλήρους αξιοποίησης και εκμετάλλευσης όλων των υπολοίπων αναπτύξεων του μητροπολιτικού πόλου, οι οποίες στη συνέχεια θα επιστρέψουν στο ελληνικό Δημόσιο. Στις αναπτύξεις με δικαίωμα επιφανείας περιλαμβάνονται:

• η περιοχή στην οποία προγραμματίζεται να αναπτυχθεί το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με χρήσεις ξενοδοχείου, καζίνο, συνεδριακών και εκθεσιακών χώρων

• το ξενοδοχείο και οι εμπορικές αναπτύξεις στην μαρίνα του Αγ. Κοσμά

• όλες οι ψυχαγωγικές αναπτύξεις εντός του πάρκου.

Παράλληλα, η σύμβαση καταγράφει με λεπτομέρεια όλες τις ιδιαιτερότητες του μητροπολιτικού πόλου (όπως πχ οριοθετημένους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, διατηρητέα και διατηρούμενα κτήρια κά), οριοθετώντας συγχρόνως με απόλυτη ακρίβεια όλους τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους. Πατώντας δε με απόλυτη ακρίβεια στα βήματα που έχουν προηγηθεί, ήτοι στο ΠΔ έγκρισης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και τις ΚΥΑ εφαρμογής του, ταυτίζει πλήρως το πολεοδομικό με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

«Το παρόν σχέδιο νόμου συνιστά ένα σημαντικό, ένα ουσιαστικό βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης, μιας εμβληματικής επένδυσης για τη χώρα, την κοινωνία και την οικονομία», ανέφερε σε σχόλιό του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Διαφοροποίηση Φίλη

Από τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του νομοσχεδίου διαφοροποιήθηκε ο βουλευτής του κόμματος και πρώην υπουργός Νίκος Φίλης που δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία και σε γραπτή του δήλωση αναφέρει μεταξύ άλλων πως «ο νόμος για το Ελληνικό που ψηφίστηκε σήμερα, υπονομεύει τη ρύθμιση που, σε συνθήκες μνημονίων, είχε καταφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Συνιστά μάλιστα επικίνδυνο βήμα προς τα πίσω, αν αναλογιστούμε ότι δεν υφίστανται πλέον οι μνημονιακοί καταναγκασμοί, ενώ σε όλο τον κόσμο σημειώνεται δραματική επιδείνωση της κλιματικής κρίσης». Τόνισε επίσης πως «το μέλλον της Ελλάδας του 21ου αιώνα, 200 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, δεν μπορεί να είναι να γίνει μια θλιβερή βαλκανική απομίμηση της Νεβάδας και του Λας Βέγκας. Το μέλλον των νέων της πατρίδας μας δεν είναι ο τζόγος, οι γκρουπιέρηδες και οι διεθνείς ραντιέρηδες, που μετά τα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία, έρχονται να διαμοιράσουν και τη δημόσια γη των Ελλήνων.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ