Σηκώνουν ρολά βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια και ΚΤΕΟ - Ξεκίνησε το "clickaway"

Σηκώνουν ρολά βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια και ΚΤΕΟ -  Ξεκίνησε το "clickaway"

Δέκα ημέρες πριν τα Χριστούγεννα ανοίγουν σήμερα Δευτέρα τα βιβλιοπωλεία, τα κομμωτήρια (μαζί και τα κουρεία) και τα ΚΤΕΟ.

Για τα κομμωτήρια η προσέλευση των πελατών γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, όπως άλλωστε ισχύει και στα ΚΤΕΟ.

Για τα βιβλιοπωλεία οι πελάτες μπορούν να εισέρχονται φορώντας μάσκες και με την προϋπόθεση να μη βρίσκονται περισσότεροι από τέσσερις σε όσα καταστήματα έχουν επιφάνεια έως 100 τετρ. μέτρα. Για τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία η αναλογία έχει οριστεί σε ένας πελάτης ανά 15 τετραγωνικά μέτρα.

Για όλο το υπόλοιπο εμπόριο ισχύει από σήμερα το μοντέλο Click & Collect ή "clickaway" όπως το ονομάζει η κυβέρνηση. Οι πελάτες παραγγέλνουν online και μετά από σχετικό μήνυμα επιβεβαίωσης μπορούν να μεταβούν στο κατάστημα για να παραλάβουν τα είδη που έχουν προμηθευτεί. Όπως έχουν τονίσει αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, η παραλαβή θα γίνεται αυστηρά έξω από το κατάστημα, η πληρωμή δεν θα γίνεται με μετρητά και οι ουρές έξω από τα καταστήματα δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες από εννέα άτομα που διατηρούν μεταξύ τους απόσταση δύο μέτρων. Το συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργίας έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της πλειονότητας των εμπόρων που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικά καταστήματα, ενώ διατυπώνονται επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα είναι εφικτή η εφαρμογή του μέτρου σε εμπορικές περιοχές όπως είναι για παράδειγμα η Ερμού. Το συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργίας προκαλεί επιφυλάξεις και από τον επιστημονικό κόσμο. «Νομίζω ότι πειραματιζόμαστε να πάνε τα πράγματα χειρότερα», σχολίασε στον Σκάι ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ