Στοπ στις πωλήσεις ρούχων και ηλεκτρικών ειδών από τα σουπερμαρκετ

Στοπ στις πωλήσεις ρούχων και ηλεκτρικών ειδών από τα σουπερμαρκετ

Σε... μπακάλικα μετατρέπονται τα σουπερμάρκετ τα οποία για όσο διάστημα διαρκεί η καραντίνα δεν θα μπορούν να πωλούν διαρκή αγαθά όπως ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, βιβλία, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη. Η σχετική απόφαση υπεγράφη το πρωί της Τρίτης όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι σκοπός είναι να μη δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, ωστόσο σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει το αίτημα να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα βρει τρόπο να στηρίξει το βιβλίο.

Η απόφαση επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό τα σουπερμάρκετ του Σκλαβενίτη και της Lidl. Ο πρώτος διαθέτει ηλεκτρικά είδη, είδη σπιτιού και είδη ρουχισμού στα μεγαλύτερα καταστήματά του, ενώ η Lidl διαθέτει μόνιμη περιοχή στο σύνολο των καταστημάτων της με διαρκή αγαθά τα οποία μάλιστα προβάλλει από τα ενημερωτικά της φυλλάδια και την εφαρμογή της Lidl Plus.

Παρέμβαση στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξη ςυπέρ της απαγόρευσης πωλήσεων των συγκεκριμένων ειδών είχε πραγματοποιήσει η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «η ΕΣΕΕ μεταφέρει με την Επιστολή της το καθολικό αίτημα του εμπορικού κόσμου να μην επιτραπεί στη διάρκεια του lockdown στα σουπερμάρκετ και τις υπεραγορές τροφίμων να πωλούν, εκτός από τα τρόφιμα και τα λοιπά είδη πρώτης ανάγκης, τα αναρίθμητα διαρκή προϊόντα που διαθέτουν, όπως ενδύματα, υποδήματα, ηλεκτρικές συσκευές, είδη σπιτιού και άλλα, σε μία περίοδο που τα εξειδικευμένα εμπορικά καταστήματα θα είναι υποχρεωτικά κλειστά με κρατική εντολή. Η ΕΣΕΕ εισηγείται τη συμπερίληψη ρητής αναφοράς στα κυβερνητικά μέτρα, απόφασης με την οποία δεν θα επιτρέπεται στις επιχειρήσεις τροφίμων κάθε κλίμακας και μεγέθους να προμηθεύουν το καταναλωτικό κοινό τα εν λόγω προϊόντα, για όσο διαρκέσει το νέο lockdown.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας δήλωσε σχετικά:

'Η εμπειρία του πρώτου lockdown πρέπει να μας κάνει όλους σοφότερους, και κυρίως τα όργανα της Πολιτείας, ώστε να βγει 'ζωντανή' από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, μαζί με την κοινωνία, και η μικρομεσαία εμπορική επιχειρηματικότητα, η οποία για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες τίθεται σε πλήρη αναστολή λειτουργίας. Για να αποτραπούν φαινόμενα «κανιβαλισμού» ενός κλάδου σε βάρος ενός άλλου και των ισχυρών του εμπορίου σε βάρος των μικρών και ευάλωτων, είναι απολύτως επίκαιρη, ισορροπημένη και δίκαιη η πρόταση της ΕΣΕΕ προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, να παρέμβει και με απόφασή του οι μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων και σουπερμάρκετ να μην πωλούν άλλα προϊόντα, πέρα από τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, από το ερχόμενο Σάββατο 7 Νοεμβρίου και έως το πέρας του lockdown. Σε αντίθετη περίπτωση, η πανδημία καθίσταται στην πράξη εργαλείο μεγέθυνσης της κερδοφορίας για τις υπεραγορές τροφίμων και των σουπερμάρκετ και 'ανταγωνιστής' του λιανικού εμπορίου'.»

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι στο σχέδιο νόμου που θα συζητηθεί την Τρίτη στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής θα υπάρχει διάταξη που θα δίνει το δικαίωμα στους φορείς των λαϊκών αγορών να επιλεγούν ποιες 6 ημέρες της εβδομάδας θέλουν να δουλέψουν, δηλαδή αν θέλουν να έχουν ρεπό Σάββατο η Κυριακή.

Όπως προκύπτει από το κείμενο της απόφασης, τα προϊόντα που απαγορεύεται να πωλούνται από αύριο, είναι τα εξής:

α) Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.41,

β) λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.42,

γ) λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.43,

δ) λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.51,

ε) λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.53, στ) λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα/ ΚΑΔ 47.54,

ζ) λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων των ανταλλακτικών (π.χ. λαμπτήρες), του λιανικού εμπορίου σαρώθρων για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), καθώς και του λιανικού εμπορίου σκουπών και βουρτσών για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37)/ΚΑΔ 47.59,

η) λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.61,

θ) λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.65,

ι) λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τα καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43)/ΚΑΔ 47.71 και

ια) λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.72.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ