Το δημόσιο θα αγοράσει εκατοντάδες χιλιάδες εισιτήρια σε θέατρα, κινηματογράφους και συναυλίες

Κρατική επιχορήγηση για τις άδειες καρέκλες σε κινηματογράφους, θέατρα και συναυλίες - Τα εισιτήρια που θα αποκτηθούν θα διανεμηθούν μετά την πανδημία με εισοδηματικά κριτήρια

Το δημόσιο θα αγοράσει εκατοντάδες χιλιάδες εισιτήρια σε θέατρα, κινηματογράφους και συναυλίες

Με τους αιθουσάρχες σε θέατρα και κινηματογράφους να έχουν βρεθεί σε απόγνωση λόγω των οικονομικών επιπτώσεων που προκαλούν η πανδημία και οι περιορισμοί στη λειτουργία (σ.σ επιτρεπόμενες πληρότητες στο 30%) το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα προβλέπει ότι το δημόσιο θα αγοράζει τα αδιάθετα εισιτήρια (ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος αυτών) σε κινηματογράφους, θέατρα και συναυλίες. Αντίστοιχα, με υπουργική απόφαση θα θεσπιστεί οικονομική επιδότηση για τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ. 

Με δύο ακόμη μέτρα εμπλουτίζεται το πακέτο μέτρων στήριξης για την καταπολέμηση της πανδημίας. Το υπουργείο Οικονομικών θα «αγοράζει» μέρος των αδιάθετων εισιτηρίων για θέατρα σινεμά και συναυλίες σε μια προσπάθεια να διασωθούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του πολιτισμού και οι οποίες πλήττονται καίρια λόγω των περιοριστικών μέτρων. Νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή θα προβλέπει ότι το στοκ των εισιτηρίων που θα περιέλθουν στην κατοχή του κράτους, θα διατεθεί μετά την πανδημία στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής σε πολίτες που θα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Πέραν της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης, θα υπάρξει και υπουργική απόφαση για την άμεση εισοδηματική ενίσχυση των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ. Σε αυτούς θα δοθεί άμεση εισοδηματική ενίσχυση η οποία θα είναι συνάρτηση των θέσεων που θα παραμένουν άδειες λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί από το κράτος.

Τα δύο μέτρα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως είπε, το κράτος προχωρά άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στο Κράτος να αγοράζει ένα σημαντικό ποσοστό των εισιτηρίων σε θέατρα, κινηματογράφους και συναυλίες. Μετά το τέλος της πανδημίας θα επιστρέφονται με την μορφή κοινωνικού εισιτηρίου. Παράλληλα, προχωρά η έκδοση ΚΥΑ για την οικονομική αποζημίωση των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ για τις κενές θέσεις που υποχρεούνται να έχουν λόγω της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη COVID19, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) επιτρέπονται, μόνο με έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ζωντανά θεάματα και ακροάματα και λοιπές παραστατικές τέχνες εφόσον στους ανοικτούς χώρους :

* η πληρότητα φτάνει το 30% &

* είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας

Για τους κλειστούς χώρους προβλέπεται :

* 30% πληρότητα &

* υποχρεωτική χρήση μάσκας

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε ότι δεδομένου ότι κανείς ακόμα δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει η πανδημία, η κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσει "εργαλεία" για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται και τα οποία θα χρησιμοποιούνται μέχρι να λήξει η πανδημία. Συμπλήρωσε δε ότι δεδομένης της κατάστασης που δημιουργείται θα υπάρχουν διορθώσεις όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ