Ψήφος εμπιστοσύνης από την EBRD στο ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Επένδυσε 57,5 εκατ. ευρώ

Ψήφος εμπιστοσύνης από την EBRD στο ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Επένδυσε 57,5 εκατ. ευρώ

Εισαγωγή του εταιρικού ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών

H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανακοίνωσε ότι επένδυσε 57,5 εκατ. ευρώ στην επιτυχή ομολογιακή έκδοση, ύψους 500 εκατ. ευρώ, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, εντείνοντας τις προσπάθειές της για να βοηθήσει τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από την κρίση του κορονοϊού.

Όπως αναφέρει η EBRD, τα έσοδα από την εγγραφή της στην ομολογιακή έκδοση θα χρησιμοποιηθούν για να αναχρηματοδοτήσουν διασφαλισμένα βραχυπρόθεσμα δάνεια με μεγαλύτερες προθεσμίες λήξεων και χαμηλότερο χρηματοδοτικό κόστος, επιτρέποντας τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η επένδυση εντάσσεται στο πλαίσιο των ελληνικών εταιρικών ομολόγων της EBRD, «το οποίο έχει αναπτυχθεί για να επεκτείνει τη στήριξή της στην εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων και να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της», σημειώνει η ανακοίνωση.

Η επικεφαλής της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο, Andreea Moraru, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που επενδύουμε στην έκδοση- ορόσημο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Η συναλλαγή στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι τα ομόλογα αποτελούν μία βιώσιμη πηγή χρηματοδότησης για τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα. Η EBRD παραμένει ενεργή στη στήριξη ομολογιακών εκδόσεων στη χώρα. Μέσω του ειδικού πλαισίου μας έχουμε επενδύσει έως τώρα σχεδόν 200 εκατ. ευρώ σε εγχώριες και διεθνείς εκδόσεις ομολόγων και έχουμε μοχλεύσει επιτυχώς πάνω από 2,1 δισ. ευρώ εισηγμένων ομολόγων. Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ήδη μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανανεώσιμης ενέργειας στη χώρα και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα τον βοηθήσουμε να γίνει βασικός παίκτης σε αυτή τη μετάβαση».

Η γενική διευθύντρια χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Πηνελόπη Λαζαρίδου, δήλωσε: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ειλικρινά την EBRD για την εμπιστοσύνη που έχει δείξει στον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για ακόμη μία φορά. Η συμμετοχή της σε τρεις ομολογιακές εκδόσεις του Ομίλου στηρίζει σημαντικά την αναπτυξιακή στρατηγική μας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να ξεπεράσουμε τις προσδοκίες των επενδυτών, των εργαζομένων και των εταίρων. Είμαστε στρατηγικά τοποθετημένοι στους τομείς των παραχωρήσεων, της ενέργειας και των υποδομών και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής προσπάθειας για την επανέναρξη της ελληνικής οικονομίας».

Το 2019, η EBRD επένδυσε 18 εκατ. ευρώ στην έκδοση 7ετούς πράσινου ομολόγου, ύψους 150 εκατ. ευρώ, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που ανήκει στον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το 2018, συμμετείχε με 15 εκατ. ευρώ στην ομολογιακή έκδοση, ύψους 120 εκατ. ευρώ, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η EBRD άρχισε να επενδύει στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση το 2015 για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Έως σήμερα, έχει επενδύσει πάνω από 3,5 δισ. ευρώ σε περισσότερα από 60 σχέδια στον επιχειρηματικό, χρηματοπιστωτικό, ενεργειακό καθώς και στον τομέα υποδομών της ελληνικής οικονομίας.

Εισαγωγή του εταιρικού ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών

To Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκε χθες την εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με αφορμή την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην Οργανωμένη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών του εταιρικού της ομολόγου, της πρώτης μετά την έναρξη της πανδημίας Covid -19 έκδοσης.
Συνολικά αντλήθηκαν 500.000.000 ευρώ με επιτόκιο 2,75%. Το παραδοσιακό καμπανάκι έναρξης της συνεδρίασης χτύπησαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης και η γενική διευθύντρια Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του ομίλου Πηνελόπη Λαζαρίδου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα εορταστική καθώς «μετά το lockdown βρισκόμαστε όλοι ξανά, με αφορμή μία επιτυχημένη εισαγωγή και μάλιστα την μεγαλύτερη έκδοση που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα στην εγχώρια αγορά ομολόγων»

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης ανέφερε: «Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τις αρμόδιες αρχές του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς για την άριστη συνεργασία, τους συμβούλους κι αναδόχους μας για την πολύτιμη υποστήριξη που μας προσέφεραν, όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου μας που επί πενήντα χρόνια εργάζονται σκληρά για να φτάσει ο Όμιλος εδώ που έχει φτάσει σήμερα, τα στελέχη μας που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία της έκδοσης και φυσικά και πάνω από όλα τους χιλιάδες επενδυτές, ιδιώτες και θεσμικούς, που για μία ακόμη φορά έδειξαν στην πράξη πόσο πολύ μας εμπιστεύονται».

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιώργος Χαντζηνικολάου σημείωσε πως «η εν λόγω έκδοση είναι ενδεικτική για τον σημαντικό ρόλο που η ελληνική κεφαλαιαγορά και το Χρηματιστήριο ειδικότερα πρόκειται να διαδραματίσουν στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων συμβάλλοντας δραστικά στην ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σε αυτή την μετά τον κορονοϊό περίοδο».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου τόνισε ότι οι ελληνικές εταιρείες μπορούν και σ΄αυτή τη δύσκολη συγκυρία να αντλήσουν κεφάλαια. Προσέθεσε ότι «η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την πλευρά της επικροτεί τέτοιες προσπάθειες» ενώ προανήγγειλε την έναρξη κύκλου συναντήσεων με όλες τις εισηγμένες εταιρείες προκειμένου να αντιμετωπισθούν από κοινού τα θέματα που απασχολούν τις εταιρείες και το Χρηματιστήριο να αποτελέσει για όλες πηγή χρηματοδότησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ