ΕΒΕΠ: Το πρώτο τετράμηνο ιδρύθηκαν 315 εταιρίες

ΕΒΕΠ: Το πρώτο τετράμηνο ιδρύθηκαν 315 εταιρίες

Η συνολική αξία των εισαγωγών-αφίξεων κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020 έφτασε στο ποσό των 13,36 δις ευρώ

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, διενεργώντας έναν περιοδικό έλεγχο εγγραφών-διαγραφών επιχειρήσεων για το πρώτο τετράμηνο του έτους, ανακοινώνει ένα ενθαρρυντικό θετικό πρόσημο ιδρύσεων νέων εταιριών κατά επιπλέον 212, που μάλιστα, εν μέσω πανδημίας, κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Συγκεκριμένα, το διάστημα 1/1/20 έως 11/5/20, οι εγγραφές επιχειρήσεων ανήλθαν σε 315 έναντι 328 πέρυσι. Αντίστοιχα, οι διαγραφές, από 1/1/20 έως 11/5/20, λόγω διακοπής εργασιών, αλλαγής νομικής μορφής ή έδρας, ήταν 103, εκ των οποίων οι 75 ήταν οριστικές λύσεις ή συγχωνεύσεις εταιριών. Παρατηρούνται, λοιπόν, λιγότερες διαγραφές από πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα που ήταν 116 οι διαγραφές, εκ των οποίων οι 96 οριστικές λύσεις εταιριών.

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, επεσήμανε πως είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για το Πειραϊκό επιχειρείν η διατήρηση του θετικού προσήμου εγγραφών έναντι διαγραφών, γεγονός που δικαιολογεί την αισιοδοξία του Επιμελητηρίου για τη δύσκολη συνέχεια στη μετά lockdown περίοδο και με την ευκαιρία της σταδιακής επανεκκίνησης της αγοράς επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Τον Απρίλιο, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή δείχνει τον ετήσιο πληθωρισμό στο -1,4% και, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020 να ανέρχεται στα 5,37 δις ευρώ, έναντι 5,62 δις ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του 2019, παρουσιάζοντας μείωση 4,4%.

Η συνολική αξία των εισαγωγών-αφίξεων κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020 ανήλθε στο ποσό των 13,36 δις ευρώ έναντι 13,63 δις ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας μείωση 2,0%. Η συνολική αξία των εξαγωγών-αποστολών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020 ανήλθε στο ποσό των 7,98 δις ευρώ έναντι 8 δις ευρώ κατά το ίδιο διάστημα το 2019, παρουσιάζοντας μείωση μόλις 0,3%.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά τον μήνα Μάρτιο 2020 ανήλθε σε 1,79 δις ευρώ έναντι 1,94 δις ευρώ τον Μάρτιο του 2019, παρουσιάζοντας μείωση 7,9%.

Η συνολική αξία των εισαγωγών το μήνα Μάρτιο 2020 ανήλθε στο ποσό των 4,28 δις ευρώ έναντι 4,75 δις ευρώ τον Μάρτιο του 2019, παρουσιάζοντας μείωση 9,8%. Η συνολική αξία των εξαγωγών κατά το μήνα Μάρτιο 2020 ανήλθε στο ποσό των 2,49 δις ευρώ έναντι 2,81 δις ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας μείωση 11,2%.
Οι αντίστοιχες αξίες εισαγωγών-αφίξεων και εξαγωγών-αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία, παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερες μειώσεις επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη σημασία αυτών των κλάδων στην ελληνική οικονομία.

Αναφορικά με την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στις αγορές της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε:

«Με πολλά χαμόγελα και μεγάλες προσφορές ξεκίνησε η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων λιανικής, χωρίς όμως καμία έκπτωση στην τήρηση των μέτρων προστασίας. Την πρώτη μέρα θα την χαρακτήριζα μέρα γιορτής και χαράς, περισσότερο σε ψυχολογία και λιγότερο σε εισπράξεις στα ταμεία, αφού, μετά από δύο μήνες, οι έμποροι είδαν επιτέλους πελάτες να επισκέπτονται τα μαγαζιά τους, έστω για να ρίξουν μια πρώτη ματιά στις ελκυστικές τιμές. Είναι πάντως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι όσοι καταναλωτές επισκέφτηκαν κάποιο κατάστημα αγοράσαν κάτι, έστω και μικρής αξίας, δείχνοντας έμπρακτα τη στήριξή τους στην αγορά της περιοχής τους. Ας ελπίσουμε ότι κάθε μέρα η κίνηση και ο τζίρος στην αγορά θα βελτιώνεται και ο αρχικός ενθουσιασμός δεν θα μετατραπεί εύκολα και γρήγορα σε απογοήτευση. Ζητούμενο για το Ε.Β.Ε.Π. είναι να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις στα νέα δεδομένα και μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς να περιορίσουν τις ετήσιες απώλειές τους.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ