Αναταράξεις στην Aegean
Τηλεδιάσκεψη στις 18 Μαϊου - Τι συμβαίνει με τις αεροπορικές στην Ευρώπη

Σε κενό αέρος βρίσκεται η Aegean Airlines όπως προκύπτει και από τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της οι οποίες ενίσχυσαν τις έντονες πιέσεις στη μετοχή της εταιρείας.
Η εταιρεία είναι ουσιαστικά ανενεργή αφού έχει αναστείλει το σύνολο των προγραμματισμένων της δρομολογίων. Ο ακριβής χρόνος επανέναρξης της δραστηριότητας της Aegean παραμένει άγνωστος, όπως άγνωστος είναι και ο χρόνος κατά τον οποίο θα επιχειρηθεί η επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στο CNN πως στόχος της επανεκκίνησης είναι η 1η Ιουλίου ωστόσο πολλά εξαρτώνται από εξωτερικούς παράγοντες με κυριότερο την πορεία της πανδημίας στις μεγάλες αγορές του ελληνικού τουρισμού, όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία.
Μόλις δύο μήνες μετά την πανηγυρική εκδήλωση για την υποδοχή των νέων αεροσκαφών και την αλλαγή του λογοτύπου η Aegean βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση με το ενδεχόμενο της κρατικής ενίσχυσης να αποτελεί κάθε άλλο παρά θεωρητικό σενάριο.
Μόλις χθες η Κομισιόν ενέκρινε την ενίσχυση της Air France KLM με 7 δισ. ευρώ από το γαλλικό δημόσιο. Η ενίσχυση αποτελείται από εγγυήσεις δανείων που θα λάβει η εταιρεία και από ένα ομολογιακό δάνειο όχι μεγαλύτερο των 4 δισ. ευρώ προκειμένου να διασφαλιστεί η απαραίτητη ρευστότητα. Για την εταιρεία, το ολλανδικό Δημόσιο φέρεται να έχει δηλώσει την πρόθεσή του να προσφέρει χρηματοδότηση ύψους 2-4 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, η βοήθεια παρέχεται υπό τους όρους πως η αεροπορική εταιρεία θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία της, θα μειώσει κατά 50% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά επιβατοχιλιόμετρο ως το 2024 στις πτήσεις εσωτερικού και ως το 2030 στο υπόλοιπο δίκτυο και θα αυξήσει τη χρήση καυσίμων που προέρχονται από ουδέτερες κλιματικά πηγές.
Στη Γερμανία η Lufthansa έχει ζητήσει κρατική συνδρομή ωστόσο αρνείται τη συμμετοχή του Δημοσίου στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η Lufthansa, που σύμφωνα με χάνει 1 εκατ. ευρώ την ώρα, βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με το Βερολίνο για κρατική ενίσχυση ύψους 10 δισ. ευρώ. Οι ελβετικές αρχές έχουν συμφωνήσει να προσφέρουν εγγυήσεις στην εταιρεία (στον όμιλο της οποίας περιλαμβάνεται και η ελβετική Swiss) ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ενώ η Austrian Airlines, επίσης μέλος του γερμανικού ομίλου, έχει ζητήσει 767 εκατ. ευρώ από τη Βιέννη.
Η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει θέσει ως όρο για την παροχή της χρηματοδότησης την απόκτηση μεριδίου 25% στην Lufthansa, ποσοστό που της δίνει τη δυνατότητα να μπλοκάρει αποφάσεις της διοίκησης. Ωστόσο η διοίκηση της εταιρείας δεν φαίνεται διατεθειμένη να συναινέσει και εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει πτώχευση προκειμένου να προχωρήσει σε διαδικασία αναδιάρθρωσης.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες επίσης εξετάζουν διάφορα σενάρια για τις αεροπορικές τους εταιρείες. Η ιταλική κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της επανακρατικοποίησης της Alitalia, με χρόνο επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων τον Ιούνιο.
Σε αυτό το κλίμα η Aegean Airlines είναι φανερό πως προσδοκά σε μίας μορφής στήριξη από την πλευρά του Δημοσίου, η οποία μπορεί να λάβει τη μορφή κρατικών εγγυήσεων για δάνεια ή και απευθείας εισφοράς νέων κεφαλαίων. To βέβαιο είναι πως η εταιρεία δεν έχει πολύ χρόνο μπροστά της, καθώς όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρός της Ευτύχης Βασιλάκης, υπήρξε εσφαλμένη εκτίμηση των οικονομικών αντοχών της εταιρείας. Η διοίκηση της Aegean θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη στις 18 Μαϊου όπου θα ενημερώσει για τις τρέχουσες εξελίξεις. Στη διάρκεια του έτους η μετοχή της εταιρείας έχει υποστεί απώλειες κοντά στο 50%, καθώς από τα 9,02 ευρώ στις 21 Μαϊου έκλεισε χθες στα 4,45 ευρώ.