Η H&M βρήκε χώρα να παράγει τα ρούχα της 90% φθηνότερα από την Κίνα !

Ποια είναι η νέα χώρα (και δεν είναι στην Ασία) που οι μεγάλες φίρμες της ένδυσης μετακομίζουν λόγω του χαμηλότατου εργατικού κόστους

Η H&M βρήκε χώρα να παράγει τα ρούχα της 90% φθηνότερα από την Κίνα !

Δεν είναι μυστικό ότι οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία ενδυμάτων πρέπει να υποστούν κακές συνθήκες εργασίας για πολύ χαμηλά επίπεδα αμοιβών σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

Μια έκθεση του Πανεπιστημίου Stern του Stern για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Νέας Υόρκης ανέλυσε την κατάσταση με ιδιαίτερη έμφαση στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Αφρικής - την Αιθιοπία. Σε μια βιαστική κίνηση για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η Αιθιοπία έχει προωθήσει το χαμηλότερο βασικό μισθό σε οποιαδήποτε χώρα που παράγει ρούχα - μόλις 26 δολάρια το μήνα.

Πολλές από τις πιο γνωστές μάρκες ειδών ένδυσης στον κόσμο, όπως η H&M και η PVH, απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους στην Αιθιοπία. Η έκθεση διαπίστωσε ότι αν και οι ηγέτες της χώρας είναι πάντα πρόθυμοι να επιδείξουν έργα όπως το νέο βιομηχανικό πάρκο Hawassa 225 χιλιόμετρα νότια της Addis Adaba όμως η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι οι εργάτες της Αιθιοπίας δεν μπορούν να στηρίξουν τις οικογένειές τους με τους χαμηλούς μισθούς που λαμβάνουν.

Οι μηνιαίοι μισθοί είναι υψηλότεροι, αλλά εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά χαμηλοί στο Μπαγκλαντές και τη Μιανμάρ στα 95 δολάρια. Στο Βιετμάμ και την Καμπότζη, οι εργαζόμενοι στον τομέα του ενδύματος καταβάλλουν ένα ελάχιστο ποσό 180 και 182 αντίστοιχα το μήνα, ενώ στην Κίνα, πληρώνουν 326 δολάρια. Από όλες τις χώρες της έκθεσης, η γειτονική Τουρκία είχε το υψηλότερο μηνιαίο κατώτατο μισθό για τους εργαζομένους στο χώρο της ένδυσης στα 340 δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ