Η Πανγαία, η σιωπή, και τα ζητήματα με την Εθνική

Φουντώνουν τα σενάρια για την εταιρεία με το ενεργητικό των 1,75 δις. ευρώ

Η Πανγαία, η σιωπή, και τα ζητήματα με την Εθνική

Ήταν Νοέμβριος του 2013 όταν ανακοινώθηκε η πώλησης της Πανγαία σε ποσοστό 66% στην Invel. Η Εθνική διακράτησε τότε το 34% και το δικαίωμα να διορίζει την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ και της Επενδυτικής Επιτροπής για πέντε χρόνια από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής.

Η περίοδος αυτή λήγει τον Ιανουάριο και ούτε φωνή ούτε ακρόαση ακόμα ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν ζητήματα και με την εφαρμογή της συμφωνίας για το δικαίωμα πρώτης προτίμησης σε περίπτωση που η Εθνική θα πουλήσει κι άλλο ποσοστό ή και αν θελήσει να αγοράσει.

Όμως αυτό είναι το λιγότερο καθώς η Πανγαία αυξάνει σημαντικά τη μόχλευση του χαρτοφυλακίου. Ήδη στο ενιάμηνο με ενεργητικό 1,75 δις ευρώ είχε υποχρεώσεις πάνω από 500 εκ ευρώ εκ των οποίων δανειακές 480 εκ ευρώ. Πριν από λίγες ημέρες η εταιρία εξέδωσε ομολογιακό που καλύφθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς ύψους 120 εκ ευρώ γεγονός που ανεβάζει το δανεισμό της σε πάνω από 600 εκ ευρώ. Ο νέος δανεισμός αναφέρεται πως προορίζεται για επενδύσεις αλλά την ίδια στιγμή οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν καν αποκτήσει το περίφημο πακέτο ακινήτων από την Τράπεζα Κύπρου όπως έχει ανακοινώσει άρχισαν τα προβλήματα με τους ενοικιαστές να ζητούν μειώσεις ενοικίων.

Όλως τυχαίως οι ενοικιαστές αυτοί με την Τράπεζα Κύπρου δεν ζητούσαν μειώσεις ενοικίου. Βέβαια αυτά δεν πτοούν την Πανγαία όπου ετοιμάζεται και για νέα εξαγορά στην Κύπρο. Το ερώτημα βεβαίως που τίθεται είναι αν όλη αυτή η κινητικότητα δημιουργεί προϋποθέσεις επαναγοράς της εταιρίας από την ΕΤΕ ή συγχώνευση στην γραμμή Eurobank ή απλά διευκολύνουν τις στρατηγικές του μεγαλομετόχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ