Το πάρτι με την καλλιέργεια κάνναβης μόλις ξεκίνησε. Ποιοι ξένοι έρχονται...

Η ανακοίνωση της International Cannabis Corp (ICC) για την Ημαθία

Το πάρτι με την καλλιέργεια κάνναβης μόλις ξεκίνησε. Ποιοι ξένοι έρχονται...

Σε αναζήτηση των επόμενων κινήσεών τους στην Ευρώπη βρίσκονται αυτή την περίοδο πολλές από τις εταιρείες του Καναδά, οι οποίες θεωρούνται πρωτοπόροι του κλάδου.

Το ζεστό και ξηρό κλίμα, σε συνδυασμό βέβαια με το πολύ χαμηλό μισθολογικό κόστος αλλά και το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της παραγωγής και χρήσης ιατρικής κάνναβης, ήταν οι βασικοί παράγοντες που έβαλαν την Ελλάδα στα επενδυτικά ραντάρ των ξένων εταιρειών του κλάδου.

Πέραν από τις δύο άδειες που εγκρίθηκαν χθες ήδη, η καναδική Aphria έχει παρουσιάσει στον υφυπουργό Ανάπτυξης και Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα τα σχέδιά της για μια μεγάλη επένδυση, καθώς σκοπεύει να καλλιεργήσει έκταση 50.000 στρεμμάτων στην Ξάνθη.

Αλλά και η Golden Greece Holdings σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ (που θα μπορούσαν να φτάσουν και τα 1,5 δισ. ευρώ σε δεύτερη φάση) καθώς και να δημιουργήσει τουλάχιστον 2.000 θέσεις εργασίας, στο πλαίσιο ενός project για την καλλιέργεια, επεξεργασία και εξαγωγή ιατρικής κάνναβης στη Βέροια. Άλλωστε, σε αναζήτηση των επόμενων κινήσεών τους στην Ευρώπη βρίσκονται αυτή την περίοδο πολλές από τις εταιρείες του Καναδά, οι οποίες θεωρούνται πρωτοπόροι του κλάδου.

Η Tilray ποντάρει στην αύξηση της ζήτησης για κάνναβη στην Ευρώπη και σχεδιάζει να επενδύσει 20 εκατ. ευρώ στην Πορτογαλία, ενώ η Cosmos Group έχει πραγματοποιήσει επαφές σε 20 διαφορετικές χώρες, καθώς αναζητά έναν προορισμό με καλό κλίμα αλλά και ευνοϊκές συνθήκες, για να επεκτείνει την παραγωγή της. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, οι πιο καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι στη βιομηχανία της κάνναβης κερδίζουν 80.000-100.000 δολάρια το χρόνο.

Μόλις χθες εγκρίθηκαν οι δύο πρώτες άδειες εγκατάστασης Μονάδων Καλλιέργειας και Επεξεργασίας Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης με κοινή απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη.

Η εκτιμώμενη επένδυση των 2 πρώτων αδειών εγκατάστασης μονάδας αγγίζει αθροιστικά τα 22 εκ. ευρώ με την εκτίμηση του αριθμού των εργαζομένων που θα απασχολήσουν να ανέρχεται στους 117 ενώ ακόμη 12 κατατεθειμένοι προς έγκριση φάκελοι αφορούν επενδύσεις της τάξεως των 185 εκατ. ευρώ και 770 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Οι δύο πρώτες άδειες εγκρίθηκαν βάσει του νόμου 4523/2018, ο οποίος προβλέπει την εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης αποκλειστικά για ιατρικούς σκοπούς.

Άδεια εγκατάστασης Μονάδας έλαβαν οι εταιρείες:

-BIOMECANN AE, που εδρεύει στη Λάρισα, με εκτιμώμενη επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενο αριθμό εργαζομένων σε 51

-BIOPROCANN AE, που εδρεύει στην Κόρινθο, με εκτιμώμενη επένδυση 12,5 εκατ. Ευρώ και εκτιμώμενο αριθμό εργαζομένων σε 66.

Οι άδειες έχουν πενταετή διάρκεια, ενώ η επικαιροποίηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών θα γίνεται σε ετήσια βάση. «Υπάρχουν ακόμη δώδεκα (12) κατατεθειμένοι προς έγκριση φάκελοι, οι οποίοι αφορούν συνολικά επενδύσεις της τάξεως των 185 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν 770 μόνιμες θέσεις εργασίας» ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Βιομηχανίας κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, εκτιμώντας ότι οι διαδικασίες για την έγκριση ή μη της αδειοδότησής τους θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.«Το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης αναδεικνύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας» συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Οκτωβρίου η International Cannabis Corp (ICC), είχε ανακοινώσει ότι έλαβε την πρώτη άδεια για την καλλιέργειας ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Ημαθία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ