Χτίζοντας μια ισχυρή ομάδα - Μια πρώτη γνωριμία με τεχνικές team building

* Της Ναταλίας Δανδόλου

Χτίζοντας μια ισχυρή ομάδα - Μια πρώτη γνωριμία με τεχνικές team building

 Μπορεί η κεφαλή να είναι αυτή που λαμβάνει τις αποφάσεις, ωστόσο σε μια επιχείρηση το παιχνίδι απαιτεί συνεργασίες και το επιτυχημένο επιχειρείν είναι αποδεδειγμένα ένα ομαδικό άθλημα

Εφαρμόζοντας τεχνικές team building και δημιουργίας σχέσεων εμπιστοσύνης μέσα σε μία ομάδα, δεν εξασφαλίζει κανείς μόνο ένα πιο υγιές επαγγελματικό περιβάλλον, αλλά βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Μερικές από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για να χτίσεις μια ισχυρή ομάδα και να βελτιώσεις τις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων είναι οι εξής:

Να θέτεις καθαρά και με σαφήνεια τις προσδοκίες σου: Είτε επιθυμείς να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον όπου ο καθένας θα νιώθει μέλος μιας μεγάλης ομάδας και όλοι θα συνεργάζονται για έναν ευρύτερο κοινό σκοπό, είτε προτιμάς τις μικρότερες ομάδες όπου ο καθένας θα δουλεύει για ένα συγκεκριμένο project, πρέπει να είσαι συγκεκριμένος στο τι ζητάς. Όταν οι εργαζόμενοι έχουν ένα συγκεκριμένο και σαφές πλάνο αρμοδιοτήτων και στόχων λειτουργούν καλύτερα.

Να μοιράζεσαι τις γνώσεις και τις εμπειρίες σου και να ενθαρρύνεις τους εργαζομένους να κάνουν το ίδιο. Η ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα ικανοτήτων και δεξιοτήτων βοηθά στο να βρίσκονται ταχύτερα λύσεις στα προβλήματα. Είναι πολύ σημαντικό ο κάθε επικεφαλής να γνωρίζει τα δυνατά σημεία κάθε παίκτης της ομάδας.

Να ζητάς συμβουλές από την ομάδα. Είναι πολύ σημαντικό να δείχνεις εμπιστοσύνη στις γνώσεις και τις ικανότητες των συνεργατών σου. Το να τους ζητάς τη γνώμη τους και να είσαι διατεθειμένος να ακούσεις τις προτάσεις τους, δίνει κίνητρα για αυξημένη παραγωγικότητα.

Να επικροτείς κάθε προσπάθεια. Το να λες καλά λόγια για τους άλλους ακόμα κι όταν δεν είναι μπροστά, δημιουργεί ένα θετικό κλίμα μέσα στην ομάδα, Παράλληλα, πρέπει να αποθαρρύνεις κουτσομπολιά και αρνητικές κριτικές. Είναι σημαντικά να ξέρουν τα μέλη της ομάδας σου ότι πραγματικά είστε «μια ομάδα» και ότι στηρίζεις τις προσπάθειές τους. Επιπλέον οι άνθρωποι που δέχονται εύσημα για τις δουλειά τους, αποδίδουν περισσότερο.

Να ενθαρρύνεις την ομαδική δουλειά. Να δίνεις κίνητρα στα μέλη της ομάδας να παίρνουν πρωτοβουλίες και να δημιουργούν μικρότερες ομάδες εργασίας για να φέρουν σε πέρας εάν συγκεκριμένο project, ή στόχο. Μέσα από αυτό τους δίνεται η ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα,.

Να μην διστάζεις να ρωτάς. Όταν θέτεις ερώτηματα , οι άλλοι νιώθουν ότι πραγματικά νοιάζεσαι για το τι έχουν να πουν, κι αυτό κάνει τις σχέσεις πιο ισχυρές.

Οργάνωσε κοινές εξωεργασιακές δραστηριότητες για όλη την ομάδα, ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, ένα γεύμα ή δείπνο. Τα να περνάς ώρες με την ομάδα και εκτός ωρών εργασίας τους δίνεις την εντύπωση ότι είναι σημαντικοί για σένα.

* Η Ναταλία Δανδόλου είναι Δημοσιογράφος, Σύμβουλος Ενσυναίσθησης, Life- Business Coach

[email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ