Τέλος εποχής για τα Sears και τα Kmart

Τέλος εποχής για τα Sears και τα Kmart

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η αμερικανική εταιρεία λιανικής Sears, μια εταιρεία η οποία κάποτε κυριαρχούσε στα εμπορικά κέντρα της χώρας.

Η Sears Holdings, στην οποία ανήκουν και τα Kmart, κατέθεσε σήμερα αίτηση υπαγωγής στο Chapter 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα. Η εταιρεία έχει πληγεί, μαζί με πολλούς άλλους πρώην κολοσσούς του λιανεμπορίου, από την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου και συγκεκριμένα από εταιρείες όπως η Amazon.

Η Sears έχει ξεκινήσει ήδη να κλείνει καταστήματα και να εκποιεί ακίνητα καθώς είναι αντιμέτωπη με ένα ανεξόφλητο δάνειο που ξεπερνά τα πέντε δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία απασχολεί 90.000 υπαλλήλους και την εποχή της ακμής της αριθμούσε πάνω από 3.000 καταστήματα.

Έγινε ο μεγαλύτερος λιανέμπορος στις ΗΠΑ προτού την εξαγοράσει η Walmart την δεκαετία του ’80.

Η εταιρεία έκανε αίτηση πτώχευσης καθώς, όπως λέγεται, δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στην αποπληρωμή χρέους 134 εκατ δολαρίων που έληγε σήμερα.

Το Chapter 11 μεταθέτει για αργότερα τις υποχρεώσεις μιας αμερικανικής εταιρείας απέναντι στους πιστωτές της, δηλαδή της δίνει χρόνο να αναδιοργανώσει τα χρέη της ή να πουλήσει τμήματα της επιχείρησης.

Η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει αναδιάρθρωση με μια μικρότερη πλατφόρμα καταστημάτων, μια στρατηγική η οποία, όπως είπε, θα βοηθήσει στη διάσωση δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, ανακοίνωσε το κλείσιμο 142 ζημιογόνων καταστημάτων της περίπου μέχρι το τέλος του χρόνου πέραν των 46 καταστημάτων που ανακοίνωσε ότι θα κλείσουν ως τον Νοέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ