Ηρθε η ώρα για σοβαρούς ελέγχους από την ΕΛΤΕ

Που ακριβώς βρίσκονται οι υποθέσεις των εταιριών Ασπίς Πρόνοια και Proton Bank;

Στην περίπτωση της Folli Follie «έπεσαν από τα σύννεφα». Στη ΔΕΗ άρχισαν να ψάχνονται.

Σε άλλες εταιρίες παραγγέλνουν έκτακτους ποιοτικούς ελέγχους. Ο λόγος για την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ)που έχει το ρόλο μεταξύ άλλων να κάνει ποιοτικό έλεγχο δειγματοληπτικά στο έργο των ορκωτών ελεγκτών.

Κι όμως δεν έπεσαν από τα σύννεφα οι επικεφαλής της Ανεξάρτητης αυτής Αρχής. Γιατί αν κάποιος ανατρέξει στο παρελθόν διαχρονικά διαπιστώνει ότι ποινές μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού έχουν επιβληθεί σε μεμονωμένους ελεγκτές είτε σε πολύ μικρές ελεγκτικές εταιρίες.

Αν ανατρέξει στο παρελθόν θα αναρωτηθεί που ακριβώς βρίσκονται οι υποθέσεις των εταιριών Ασπίς Πρόνοια και Proton Bank. Υποτίθεται ότι ξεκίνησε έλεγχος και πειθαρχική διαδικασία καθώς οι ορκωτοί τα υπέγραφαν όλα καλώς λίγο πριν οι εταιρίες σκάσουν.

Άραγε τα τοτέμ δεν τα αγγίζει η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης; Η χώρα κινδύνεψε να πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί δεν εφάρμοσε την κοινοτική οδηγία για τις ελεγκτικές υπηρεσίες έγκαιρα.

Αλλά και ο νόμος που ψηφίστηκε με καθυστέρηση στις αρχές του 2017 εμφανίζει κενά σε σχέση με τις προβλέψεις της οδηγίας ενώ είχε και πλήθος μεταβατικών διατάξεων «προσαρμογής». Άραγε έγιναν τυχαία όλα αυτά από τον κ. Τσακαλώτο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ