Το παρασκήνιο της συμφωνίας ΔΕΠΑ – Shell

Το παρασκήνιο της συμφωνίας ΔΕΠΑ – Shell

Έκλεισε και επίσημα το deal, το οποίο αφορά στην εξαγορά από τη ΔΕΠΑ του 49% που κατέχει η Shell στην ΕΠΑ και στην ΕΔΑ Αττικής (Εταιρείες Παροχής και Διανομής Αερίου Αττικής).

 


Το τίμημα φαίνεται να κλείδωσε στα 150 εκατ. ευρώ, δηλαδή 39 εκατ. ευρώ για την ΕΠΑ Αττικής και 111 εκατ. ευρώ για την ΕΔΑ Αττικής.

Τα τελευταία 24ωρα διευθετήθηκαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες αφορούσαν την παροχή δεσμεύσεων από την πολυεθνική εταιρεία έναντι οποιωνδήποτε εκκρεμοτήτων ανακύψουν στο μέλλον (π.χ. νομικών προσφυγών) για το χρονικό διάστημα που ήταν «παρούσα» στις ΕΠΑ και ΕΔΑ, καθώς και τη διασφάλιση πως δεν θα επαναδραστηριοποιηθεί για ένα εύλογο χρονικό διάστημα στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου.

Μετά από ισχυρές πιέσεις, την τελευταία στιγμή έκλεισαν τα δύο επίμαχα ζητήματα που είχαν παραμείνει ανοιχτά. Οι διασφαλίσεις που θα παρέχει η Shell για προβλήματα τα οποία μπορεί να προκύψουν μελλοντικά, και το θέμα της δραστηριοποίησής της στην ελληνική αγορά.

Οι νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις φτάνουν τα 150 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΠΑ θα έχει το δικαίωμα να στραφεί νομικά κατά της Shell για ένα διάστημα 13 ετών.

Όσο για την απαίτηση της ελληνικής πλευράς, να αποκλείσει τα επόμενα χρόνια τη δραστηριοποίηση της Shell στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου, ανταγωνιστικά της ΕΠΑ Αττικής, συμφωνήθηκε ένα «εμπάργκο» τριετίας. Οι Ολλανδοί αρχικά εμφανίζονταν αδιάλλακτοι και απαιτούσαν ο αποκλεισμός να αφορά μόνο στην Αττική. Όμως η Shell αποδέχθηκε τελικά ότι καμία εταιρεία της δεν θα δραστηριοποιηθεί, ανά την Ελλάδα, στο λιανεμπόριο φυσικού αερίου για όλες τις κατηγορίες πελατών.

Οι συμφωνίες με ENI και Shell, αφού υπογραφούν από τις διοικήσεις των δύο εταιρειών, θα πρέπει να περάσουν από την κρίση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Για την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης -Θεσσαλίας η υπόθεση αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού, ενώ για τις δύο εταιρείες της Αττικής τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Έτσι θα αρχίσει να δρομολογείται από τον ερχόμενο Νοέμβριο και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ με την προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού για το κομμάτι της εμπορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ