Συνεχίζεται ο «πόλεμος» Folli Follie με QCM - Παρέμβαση Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς

Νέα ανακοίνωση από το fund - Τι λέει ο Κουτσολιούτσος

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» Folli Follie με QCM - Παρέμβαση Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς

Συνεχίζεται το επιχειρηματικό θρίλερ των Folli Follie. Το αμερικανικό hedge fund Quintessential Capital Management (QCM) εξαπολύει δεύτερο χτύπημα κατά του Folli Follie Group, δημοσιοποιώντας έκθεση όπου αμφισβητεί το εύρος και την αποδοτικότητα των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Στην υπόθεση παρενέβη πλέον και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς 

Η παρέμβαση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έγινε σήμερα το πρωί με αφορμή την έκθεση, αλλά και τις τρεις ανακοινώσεις με τις οποίες απαντά η FFG και έχοντας ως στόχο την εύρυθμη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς εν γένει και την προστασία των συναλλασσόμενων σε αυτήν προχωρά στις ακόλουθες ενέργειες.

1.Θα ζητήσει από την εισηγμένη εταιρεία, να προβεί σε πρόσθετοανεξάρτητο έλεγχο στοιχείωντων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεών της για την χρήση 2017, από αναγνωρισμένη διεθνή ελεγκτική εταιρεία, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας της FFG προέρχεται εκτός Ελλάδος.

Ως προς τον ανεξάρτητο έλεγχο θα τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, για τα δε αποτελέσματά του, θα υπάρξει ανακοίνωση στο επενδυτικό κοινό.

2. Έχει ζητήσει από τηνΕπιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων,ως αρμόδιας Αρχής για τον έλεγχο των Ορκωτών Ελεγκτών-Λογιστών, να προβεί σε κατά προτεραιότηταποιοτικό έλεγχοτης εργασίας του ορκωτού ελεγκτή-λογιστή της FFG επί των οικονομικών της καταστάσεων, για την οικονομική χρήση 2017.

3. Θα ζητήσει από το επενδυτικό κεφάλαιοQuintessential Capital Managementνα προβεί σε αναλυτική επεξήγηση των επιχειρημάτων που παραθέτει στην ως άνω έκθεση, προσκομίζοντας τα σχετικά στοιχεία.

4. Όπως κατά πάγια πρακτική πράττει σε περιπτώσεις σημαντικής διακύμανσης κινητών αξιών εκδοτών, έχει ήδη ξεκινήσειδιερεύνηση των συναλλαγών.

Το Σαββατοκύριακο έγιναν πυρετώδεις διαβουλεύσεις με συμμετοχή τραπεζιτών, επιχειρηματικών και χρηματιστηριακών παραγόντων για το χειρισμό του προβλήματος που έχει ανακύψει.

Άλλωστε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του Folli Follie Group, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, κάνει λόγο για άδικη επίθεση που δέχεται το brand Folli Follie από ομάδα κερδοσκόπων, οι οποίοι βάσει οργανωμένου σχεδίου επέφεραν πλήγμα και ζημία στον όμιλο και στους μετόχους του, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη. Ακόμα, επισημαίνει ότι θα ενημερωθούν άμεσα οι εποπτικές αρχές και οι επενδυτές καθώς και ότι ο όμιλος θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Το νέο χτύπημα

Tο fund Quintessential Capital Management (QCM) σε μία νέα ανακοίνωση απαντά στον ελληνικό όμιλο:

1. Το δίκτυο των σημείων πωλήσεων (Points of Sales - POS) εμφανίζεται σημαντικά μικρότερο από το αναμενόμενο.
Το QCM εξηγεί πως η εκτίμησή του για τα καταστήματα που φέρουν την επωνυμία FF, προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που παραχωρεί η ίδια η FF στην ιστοσελίδα της.
Στην υπηρεσία εντοπισμού καταστημάτων της Folli Follie που εμφανίζει τα καταστήματα σε λειτουργία, περιλαμβάνονται 587 καταστήματα σε σχέση με τα 630 σημεία πώλησης που ισχυρίζεται ότι διαθέτει ο όμιλος. Από τα 587 καταχωρημένα σημεία πώλησης, η QCM επιβεβαίωσε μόλις τα 289 ως "ανοιχτά". Συνολικά 165 εξ αυτών, εμφανίστηκαν ως κλειστά ή ως διπλή καταχώριση. Το fund υποψιάζεται πως τα 92 σημεία έχουν κλείσει, ενώ χαρακτηρίζει "ασαφή" την κατάσταση των υπόλοιπων.
Για την Κίνα, ειδικότερα, το fund αναφέρει πως καταχώρισε ένα σημείο πώλησης ως "κλειστό", μόνο αφότου έλαβε προφορική επιβεβαίωση από άτομο που απάντησε στο τηλέφωνο. Υπήρχαν περιπτώσεις όπου το τηλέφωνο είχε αποσυνδεθεί και το σημείο πώλησης καταχωρήθηκε ως "πιθανώς κλειστό".
"Συνεπώς, βασισμένοι στα στοιχεία που παρέχει η FF στην ιστοσελίδα της, διατηρούμε την άποψή μας πως το δίκτυο με την επωνυμία FF είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό που ισχυρίζεται η FF", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

2. Επιτόπιοι έλεγχοι: Τα καταστήματα σε Madison και Soho έχουν αναβαθμιστεί κάτω από το νέο store concept του FF Brand και έχουν μεταφερθεί στο Νέο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, εξηγεί η διοίκηση. "H QCM σκοπίμως παραλείπει να το γεγονός αυτό.
Το QCM σχολιάζει πως η FF φαίνεται να χρησιμοποιεί τους όρους "αναβαθμιστεί" και "μεταφερθεί" ως ευφημισμούς για το "κλείσει". "Έχουμε παραχωρήσει αδιάψευστα στοιχεία από φωτογραφίες πως αυτές οι δύο τοποθεσίες είναι κλειστές, ενώ από ό,τι ξέρουμε οι επενδυτές της FF δεν ενημερώθηκαν ποτέ για αυτό", σημειώνει το fund. Το QCM αμφισβητεί τη φύση της "αναβάθμισης" που επικαλείται η FF, σημειώνοντας πως το σημείο πώλησης στο υπόγειο ενός εμπορικού κέντρου δεν έχει καμία σχέση με το πρεστίζ (και τον αναμενόμενο όγκο πωλήσεων) μιας φανταχτερής τοποθεσίας στην Λεωφόρο Madison ή στο Soho.

3. Διαδικτυακή παρουσία: Σε ό,τι αφορά την ανάλυση της διαδικτυακής της παρουσίας, η σύγκριση που έγινε μεταξύ της Folli Follie και των ανταγωνιστών της είναι παραπλανητική καθώς εστιάζει στο Instagram και στο Facebook τα οποία δεν χρησιμοποιούνται στην Κίνα διότι έχουν απαγορευτεί. Το αποτύπωμά μας στα social media θα έπρεπε αντ’ αυτού να μετρηθεί με βάση τον αριθμό των "followers" μας στο κινεζικό κοινωνικό δίκτυο Weibo.
Το QCM επισημαίνει ότι οι followers στην ιστοσελίδα Weibo δεν έχουν μεγάλη σημασία από τη στιγμή που το ποσοστό μετατροπής (από followers σε buyers) είναι πολύ χαμηλό. Η FF ανακοίνωσε σε τηλεδιάσκεψη το περασμένο έτος πως η δραστηριότητα στο διαδίκτυο ήταν χαμηλότερη από 10%. Τα Facebook και Instagram είναι πράγματι απαγορευμένα στην Κίνα (όχι στην υπόλοιπη Ασία). Πολλοί εύποροι ή καταρτισμένοι Κινέζοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν Facebook ή Instagram παρακάμπτοντας την απαγόρευση μέσω συστήματος VPN.

4. Χρηματοοικονομική ανάλυση
Σύμφωνα με το fund, η FF με την ανακοίνωσή της ουσιαστικά επιβεβαιώνει το εξόφθαλμο πρόβλημα με τις ταμειακές ροές που αναφέρει στην έκθεσή του και προχωρά σε περαιτέρω παρατηρήσεις:
-το γεγονός ότι το κεφάλαιο κίνησης "βαίνει μειούμενο ως ποσοστό των πωλήσεων", δεν έχει προφανώς σχέση με ένα πλαίσιο στο οποίο η αυθεντικότητα αυτών πωλήσεων τίθεται υπό αμφισβήτηση.
-η απάντηση της FF ξεκάθαρα υπογραμμίζει το γεγονός ότι το κεφάλαιο κίνησης αυξάνεται κατά συνέπεια σε απόλυτη αξία. Κατά την άποψή μας, η εταιρεία ποτέ δεν έδωσε μια ικανοποιητική εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό.
-στη σημείο 1, η εταιρεία παραδέχεται ότι έχει κλείσει 47 καταστήματα (από 634 σε 587). Δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε πως το κλείσιμο καταστημάτων θα οδηγούσε σε αύξηση αντί για μείωση των εισπράξεων και των αποθεμάτων. Αυτό αντιβαίνει στην κοινή λογική.
-"το ότι εστιάζουμε στρατηγικά στην ανάπτυξη omni-channels είναι κάτι που θα αλλάξει το τρέχον επιχειρηματικό μοντέλο και θα βελτιώσει τις ελεύθερες ταμειακές ροές". Στο σημείο αυτό το QCM σχολιάζει πως οποιοσδήποτε είναι εξοικειωμένος με τις τριμηνιαίες τηλεδιασκέψεις της Folli Follie θα επιβεβαιώσει ότι η FF υπόσχεται μια επερχόμενη βελτίωση των ταμειακών ροών εδώ και χρόνια, αναβάλλοντας το πάντα για το επόμενο τρίμηνο.
-Για λόγους διαφάνειας, αναφέρουμε ότι λίγοι αναγνώστες έχουν προσέξει ότι η FF έχει μεγάλη μετοχική συμμετοχή στην Du Fry. Συμφωνούμε πως αυτή η επένδυση μπορεί να ρευστοποιηθεί από την FF για να βελτιώσει προσωρινά τη θέση ρευστότητάς της.

5. Κινεζικές θυγατρικές. Το Quintessential Capital Management "ισχυρίζεται λαθεμένα στην έκθεσή του πως η FF Group ισχυρίζεται ότι πωλήσεις ύψους 1 δισ. δολ. προέρχονται από την Ασία, εκ των οποίων η Κίνα "υποτίθεται" ότι κατέχει τη μερίδα του λέοντος". "Αυτός ο ισχυρισμός είναι τόσο λαθεμένος, όσο και παραπλανητικός
Η εταιρεία θεωρεί πως κάναμε λάθος στις εξής τρεις υποθέσεις:
α. πωλήσεις ύψους 1 δισ. δολαρίων προέρχονται από την Ασία. Αυτό είναι γεγονός. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (APAC) είναι η Ασία.
β. Η Κίνα αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας: σύμφωνα με τα νούμερα της FF, 240 από τα 367 σημεία πώλησης είναι στην Κίνα (70%). Θα έπρεπε να υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στα σημεία πώλησης και τις πωλήσεις. Πολύ βολικά, η FF δεν αναλύει τα έσοδα ανά χώρα συνεπώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για έναν παρατηρητή να κάνει μια εκτίμηση.
γ. Οι δύο θυγατρικές που αναφέραμε θα έπρεπε να περιλαμβάνουν τις περισσότερες (ή όλες) δραστηριότητες της Folli Follie στην κινεζική ενδοχώρα αφού η εταιρεία δεν ανέφερε κάποια άλλη θυγατρική στην ενδοχώρα πέραν αυτών που αναφέραμε εμείς. Η έρευνά μας σε επίσημα κινεζικά στοιχεία επιβεβαίωσε το γεγονός αυτό σε δύο ανεξάρτητους ελέγχους. Εάν υπάρχουν κι άλλες θυγατρικές, η FF θα πρέπει να σκεφτεί να αποκαλύψει τα ονόματά τους μαζί με τα αντίστοιχα μεγέθη τους και να εξηγήσει γιατί δεν δημοσιεύτηκαν νωρίτερα.

6. Επιφυλάξεις σχετικά με τους ελεγκτές: Η Ecovis είναι παγκόσμια ηγέτιδα ελεγκτική εταιρεία με περισσότερα από 6.500 στελέχη που δραστηριοποιείται σε πάνω από 70 χώρες. Κατατάσσεται 18η μεταξύ των παγκόσμιων ελεγκτικών εταιρειών με σημαντική γεωγραφική κάλυψη και ουσιώδη σχέδια επέκτασης.
Το QCM σημειώνει καταρχάς ότι η Ecovis κατατάσσεται 21η και όχι 18η και προσθέτει ότι "αφήνουμε στην κρίση των μετόχων και κυρίως των ομολογιούχων το αν η θέση 21 ακούγεται καθησυχαστική για την ελεγκτική εταιρεία μιας εισηγμένης. Σύμφωνα με την έρευνα της QCM από το Bloomberg, η FF είναι μόνη εισηγμένη εταιρεία που ελέγχεται από την Ecovis. Επίσης, το fund σημειώνει ότι η FF δεν αναφέρεται καθόλου στη μεγαλύτερη ανησυχία του ως προς τον έλεγχο που είναι η εξής: η οντότητα που ελέγχει τους λογαριασμούς της FF Group Sourcing Limited, δεν είναι η Ecovis αλλά η Chung and Partners –μια αμφιλεγόμενη εταιρεία δύο εταίρων που ειδικοί θεωρούν ανεπαρκή να διενεργήσει έλεγχο αυτής της κλίμακας.