Δρομολογείται η πώληση του 51% των ΕΛΠΕ

Την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΠΕ θέλει η κυβέρνηση

Δρομολογείται η πώληση του 51% των ΕΛΠΕ

Η πώληση ποσοστού 51% των μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου και της Paneuropean Oil and Industrial Holdings (Όμιλος Λάτση) φαίνεται να είναι το επικρατέστερο σενάριο για την αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων.

Την εξέλιξη αυτή, που ανοίγει την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, έκανε γνωστή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνάντηση με τους συνδικαλιστές των ΕΛΠΕ.

Το σωματείο με ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως ο υπουργός τους ανέφερε τα τρία σενάρια που εξετάζονται. Πέραν του προαναφερομένου, το λιγότερο επικρατές αυτή τη στιγμή είναι η πώληση των μετοχών µέσω Χρηματιστηρίου καθώς αυτή η διαδικασία θα είναι η λιγότερο «επικερδής».

Το άλλο σενάριο για χαμηλότοκο ομολογιακό δάνειο το οποίο θα καλύψει την οικονομική απαίτηση του προϋπολογισμού και θα αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου έχει στην ουσία περάσει σε δεύτερη μοίρα καθώς προσαυξάνει έστω και προσωρινά το δημόσιο χρέος.

Οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου ο υπουργός Ενέργειας με τους εκπροσώπους των θεσμών, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σταθάκης έθεσε επί τάπητος ένα εναλλακτικό σχέδιο για τα ΕΛΠΕ ώστε, αντί το ΤΑΙΠΕΔ να πουλήσει το χαρτοφυλάκιο που κατέχει, να εκδοθούν ισοδύναμης αξίας ομόλογα, μετατρέψιμα σε μετοχές. Με βάση, πάντως, την ΠΣΕΕΠ, για τα όσα διημείφθησαν στη συνάντησή τους με τον υπουργό, το εν λόγω σχέδιο έχει ουσιαστικά περάσει σε δεύτερη μοίρα αφού, όπως αναφέρθηκε στους εργαζομένους, προσαυξάνει έστω και προσωρινά το δημόσιο χρέος.