Γιατί κωλυσιεργεί η εξαγορά Νηρέα και Σελόντα

Τι δυσκολεύει την ολοκλήρωση του διαγωνισμού

Γιατί κωλυσιεργεί η εξαγορά Νηρέα και Σελόντα

 

Παρά τις φήμες που κυκλοφορούν ότι το deal Νηρέα και Σελόντα κλείνει από μέρα σε μέρα η επίτευξη του καλύτερου δυνατού τιμήματος και η προσπάθεια των συμβούλων να καταστούν οι δύο προσφορές που έχουν υποβληθεί για την εξαγορά των ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων Νηρέα και Σελόντα συγκρίσιμες πάνε πίσω τον διαγωνισμό.

Τα τελευταία 24ωρα οι δύο ενδιαφερόμενοι - Αmerra Capital Management και Diorasis International - συμπληρώνουν με νέα στοιχεία το Σχέδιο Σύμβασης Πώλησης (SPA) καθώς οι προσφορές τους δεν ήταν άμεσα συγκρίσιμες, γεγονός που καθιστούσε δύσκολη την επιλογή του προτιμητέου υποψηφίου από τους συμβούλους (Lazard, PwC, Alvarez & Marshal), αλλά και από τα στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών -Πειραιώς, Eurobank, Alpha, Eθνική - που είναι και οι πωλητές, αφού ελέγχουν αθροιστικά το 74,98% του Νηρέα και το 79,61% της Σελόντα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εκτιμάται ότι έως το τέλος Απριλίου θα έχει ανακηρυχθεί ο νικητής του διαγωνισμού και το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας, εφόσον περάσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενδεχομένως να υπογραφεί στις αρχές του καλοκαιριού.

Οι τράπεζες έχουν βάλει τον πήχη ψηλά ώστε να μην υποχρεωθούν να διαγράψουν απαιτήσεις. Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές γνωρίζουν ότι θα χρειαστεί να ρίξουν επιπλέον κεφάλαια μετά την εξαγορά για επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης, αφού οι εταιρείες δεν έχουν εξυγιανθεί πλήρως και εμφανίζουν προβληματικές ροές και ενδεχομένως το equity που θα προτείνουν να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των τραπεζών.
Στο 9μηνο του 2017 οι πωλήσεις του ομίλου Νηρέα ανήλθαν στα 159,1 εκατ. ευρώ (+6,8%), ενώ το λειτουργικό EBITDA διαμορφώθηκε σε 19 εκατ. ευρώ (+21,7%). Ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός (net debt) στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017 ανήλθε στα 156,9 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος Σελόντα το αντίστοιχο διάστημα εμφάνισε κύκλο εργασιών 134,1 εκατ. ευρώ (έναντι 127,4 εκατ.), ενώ το λειτουργικό ΕBITDA διπλασιάστηκε σε σχέση με αυτό της αντίστοιχης περιόδου 2016. Ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός (net debt) μετά την αποτίμηση στην εύλογη αξία ανήλθε στα 155,8 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ