Έτοιμος για την επόμενη κίνηση ο Μυτιληναίος

Με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες αλλά και στην Ελληνική ενεργειακή αγορά

Έτοιμος για την επόμενη κίνηση ο Μυτιληναίος

 

 


Έτοιμος να προχωρήσει σε τρεις κινήσεις οι οποίες θα αλλάξουν την αγορά της ενέργειας εμφανίστηκε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, επιβεβαίωσε τις αρχικές του προβλέψεις για την θετική πορεία του ομίλου το 2016 τόσο στα χρηματοοικονομικά του στοιχεία όσο και στον τρόπο λειτουργίας και την εταιρική διακυβέρνηση μετά τον επιτυχημένο μετασχηματισμό. Φάνηκε εξίσου πεπεισμένος και δεσμεύτηκε για την ανοδική πορεία της εταιρείας και το 2018.

Αυτό που προκάλεσε αίσθηση όμως ήταν η ανακοίνωσή του ότι μέσα στο προσεχές διάστημα θα προβεί σε τρεις καθοριστικές κινήσεις που θα αλλάξουν την αγορά ενέργειας. Χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες, άφησε να εννοηθεί ότι εκτός από τις μονάδες που έχουν μπει στο market test, υπάρχουν και άλλες που μένουν εκτός αλλά καθώς η διαδικασία βρίσκεται ακόμα εν εξελίξει, αναμένει νεότερα από τις Βρυξέλλες.

Όπως ήταν αναμενόμενο η εταιρεία συμμετείχε στο market test, διατυπώνοντας ωστόσο τις επιφυλάξεις της για το μέλλον του λιγνίτη, εξαιτίας και των ρυθμίσεων προς τον στόχο της καθαρής ενέργειας.

Αυτό όμως που και ο ίδιος ο Μυτιληναίος τόνισε είναι ότι για να μπορέσει μία εταιρεία να σταθεί μακροπρόθεσμα στον δύσκολο στίβο της ενέργειας, απαιτούνται τολμηρές επενδυτικές αποφάσεις, αλλά και κεφάλαια.

Επιπλέον, το αντίπαλο δέος της ΔΕΗ, ο μεγάλος ανταγωνιστής που θα δημιουργηθεί, θα μπορεί να συντηρεί το υψηλό μερίδιό του, μέσα από ένα διαφοροποιημένο προφίλ, με καθαρές προσβάσεις σε ΑΠΕ και φυσικό αέριο.

Να σημειωθεί ότι εξετάζεται και βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης σκοπιμότητας η νέα μεγάλη επένδυση ύψους 400 εκατ. δολαρίων για την κατασκευή δεύτερης μονάδας αλουμίνας, δυναμικότητας 1 εκατ. τόνων.

Με τη νέα επένδυση η συνολική δυναμικότητα παραγωγής αλουμίνας θα ανέλθει στο 1,8 εκατ. τόνους. Το νέο εργοστάσιο μεταφράζεται σε 300 νέες θέσεις εργασίας. Μαζί με τις επενδύσεις που υλοποιούνται στη μονάδα αλουμινίου, ο κύκλος εργασιών από το βιομηχανικό κλάδο της Μυτιληναίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή σε φάση αλλαγής και μετεξέλιξης βρίσκεται και ο κλάδος των κατασκευών, μετά την απορρόφηση, στο πλαίσιο του εταιρικού μετασχηματισμού, της ΜΕΤΚΑ.