Συνεχίζεται, ξανά, η αναζήτηση επενδυτή για την ΕΒΖ

Αντίστροφη μέτρηση για την εταιρεία

Συνεχίζεται, ξανά, η αναζήτηση επενδυτή για την ΕΒΖ

 


Την ερχόμενη εβδομάδα (πιθανότατα την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου) θα γίνει η ενημέρωση της διοίκησης της ΕΒΖ προς τους εργαζομένους σχετικά με το μέλλον της εταιρείας.

Η διοίκηση της ΕΒΖ θα ανακοινώσει στους εργαζομένους τη μελέτη βιωσιμότητας και λειτουργίας του ομίλου.

Το 2015 η εταιρεία είχε ζημίες 58 εκατ. ευρώ,. το 2016 το ζημιογόνο αποτέλεσμα ήταν 40,3 εκατ. ευρώ και 23 εκατ. ευρώ το 2017. Ως εκ τούτου η αρνητική καθαρή θέση της βιομηχανίας επιδεινώθηκε και από -51,3 εκατ. ευρώ το 2015 διαμορφώθηκε το 2017 στα 115,3 εκατ. με αντίστοιχη μείωση του ενεργητικού από 177 εκατ. ευρώ το 2015 σε 119 εκατ. ευρώ το 2017.

Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες του 2017 παρατηρήθηκε σημαντικός και ανησυχητικός περιορισμός των εργασιών της. Ιδίως, συρρικνώθηκε κατά 50% ο τζίρος, μείωση που οφείλεται αφενός στη μείωση της παραγωγής και την είσοδο πληθώρας ανταγωνιστών στην αγορά ζάχαρης μετά την πρόσφατη απελευθέρωσή της, αφετέρου στη δραστική πτώση της τιμής της ζάχαρης κατά περίπου 30% έναντι του προηγούμενου έτους.

Άλλωστε τα τελευταία εικοσιτετράωρα καταβάλλονται προσπάθειες και ίσως υπάρξει αποτέλεσμα για την εξεύρεση επενδυτή.
Βέβαια το θέμα δεν είναι αν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον αλλά αν αυτό θα είναι έμπρακτο και ποιο θα είναι το discount σε σχέση με το πόσο «άξιζε» η ΕΒΖ όταν είχαν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις για την πώλησή της, εν όλω ή σε κομμάτια.

Τελευταία προσπάθεια πώλησης μέρους της ΕΒΖ ήταν ο διαγωνισμός για την πώληση των δύο εργοστασίων στη Σερβία που είχε διεξαχθεί τον Ιούλιο. Τρεις εταιρείες είχαν συμμετάσχει στη φάση των βελτιωμένων προσφορών, επρόκειτο για τις εταιρείες AGRANA, CristalUnion-Viro Tvornica και MKGroup, με την τελευταία να παραμένει τελικώς ο μόνος ενδιαφερόμενος.

Η προσφορά που κατέθεσε το MK Group ανερχόταν σε 51 εκατ. ευρώ, διπλάσια του ελάχιστου τιμήματος για την απόκτηση των δύο μονάδων της ΕΒΖ (25 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το MοU).

Ωστόσο, η πλευρά της διοίκησης της ΕΒΖ χαρακτήρισε την προσφορά "χαμηλή", ζητώντας να καταστεί άγονος ο διαγωνισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ