Ένα «θαύμα» αναζητούν στην ΕΒΖ

Περιμένει τα μερίσματα από τη Σερβία για να πληρώσει τους τευτλοκαλλιεργητές

Ένα «θαύμα» αναζητούν στην ΕΒΖ

 

Υποσχέσεις και πάλι υποσχέσεις έλαβαν οι τευτλοπαραγωγοί από την διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, καθώς δεν έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των αγροτών οι αμοιβές τους για τη σοδειά που παρέδωσαν στην ΕΒΖ το 2017.

Συνολικά η εταιρεία χρωστά στους αγρότες 10,2 εκατ. ευρώ για τα τεύτλα που παρέδωσαν την περασμένη χρονιά. Οι παραγωγοί είχαν θέσει στη διοίκηση ως διορία την 5η Ιανουαρίου για να λάβουν έστω και ένα μέρος των οφειλομένων, αλλά η ημερομηνία πέρασε χωρίς να καταβληθούν χρήματα.

Η νέα υπόσχεση που έλαβαν είναι ότι θα εισπράξουν περίπου 4 εκατ. ευρώ στο τέλος της άλλης εβδομάδας.

Οι τευτλοπαραγωγοί είναι σε απόγνωση, γιατί εκτός από τις υφιστάμενες οφειλές δεν γνωρίζουν αν θα πρέπει να σπείρουν για τη νέα σοδειά, αφού κανένας δεν μπορεί να τους εγγυηθεί - δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας - για την απορρόφηση της παραγωγής στο τέλος του 2018.

Υπενθυμίζεται πως στις 25 Ιανουαρίου η διοίκηση της ΕΒΖ θα ανακοινώσει στους εργαζομένους τη μελέτη βιωσιμότητας και λειτουργίας του ομίλου.

Η διοικηση έχει δεσμευθεί πως το πρόγραμμα για τους 220 εργαζομένους δεν θα περιλαμβάνει απολύσεις και γενναία μείωση μισθών. Λογικά όμως θα περιλαμβάνει μειώσεις στις απολαβές, αφού στην επιστολή προς τους συνδικαλιστές η διοίκηση της ΕΒΖ αναφέρει κατά λέξη: «Η εταιρεία αναζητεί λύσεις για τη μείωση του μισθολογικού κόστους και την αποφυγή απολύσεων, έχοντας τη βούληση να προκρίνει τυχόν λύσεις που θα αποτελούν προϊόν συναίνεσης με τους εργαζομένους της, σε διαφορετική, δε, περίπτωση, προτίθεται να εισαγάγει σύστημα διαθεσιμότητας ή εκ περιτροπής εργασίας αντί απολύσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ