Ιωάννης Συρίγος: Ο Έλληνας που καινοτομεί στο εξωτερικό

Ιωάννης Συρίγος: Ο Έλληνας που καινοτομεί στο εξωτερικό

 


Πριν πολλά χρόνια ο Ιωάννης Συρίγος έφυγε από την Ελλάδα και αποφάσισε να καινοτομήσει, απλώς ιδρύοντας με τους φίλους του μια εταιρία στραμμένη προς στο μέλλον. Ο Ιωάννης αφού σπούδασε Computer και Electrical Engineering, με διδακτορικό σε Artificial Intelligence, και αφού γύρισε το κόσμο δουλεύοντας σαν ΙΤ manager και διδάσκοντας σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα, UK και Αυστραλία αποφάσισε στο τέλος να κάνει κάτι με μεράκι.


Αποφάσισε με τη γυναίκα του, τους φίλους του και συνεργάτες να ιδρύσουν μια εταιρεία ενσωματώνοντας στο business plan τους τις λέξεις πάθος, περιέργεια και εναλλακτικότητα. Κοιτάζοντας προς στο μέλλον αναζήτησαν νέες λύσεις στα όλο και πολυπλοκότερα προβλήματα της συνεχώς εξελισσόμενης πραγματικότητας μας. Ιδρύθηκε έτσι μια εταιρεία, που είναι περισσότερο ένας οργανισμός-ομπρέλα, το όνομα του οποίου είναι Stella Novus Ltd, και περικλείει το Ancient Origins Premium (webinars, ebooks, άρθρα για αρχαιολογία), το Evolving Science (νέα για τεχνολογίες και επιστημονικές ανακαλύψεις), και το Political Observer (πολιτικές και κοινωνικές ειδήσεις).

Τι είναι για σένα ο καλός επιχειρηματίας;
Είναι σημαντικό να σου αρέσει αυτό που κάνεις. Ένας καλός επιχειρηματίας δεν ‘τρέχει’ απλά μία επιχείρηση, αλλά ‘ζεί’ την επιχείρηση. Χρειάζεται να έχεις πάθος, όραμα, αυτοπεποίθηση και πίστη ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Εξίσου σημαντικό είναι να αγνοείς τι λένε γενικά οι άνθρωποι τριγύρω σου, αλλά ταυτόχρονα να είσαι ανοικτός για να μπορείς να ακούς και να εξάγεις ότι πληροφορία σου είναι χρήσιμη. Η αρχαιολογία, η ιστορία και οι μυθολογίες από όλο τον κόσμο ήταν ένα ενδιαφέρον που είχα από μικρός και το οποίο αργότερα το μοιράστηκα με την γυναίκα μου, Joanna, ξεκινώντας έτσι το Ancient Origins.

Πώς ξεκίνησε και πως εξελίσσεται η Stella Novus;
Αν μπορέσεις να δεις ένα κενό στην αγορά, κάτι το οποίο χρειάζεται βελτίωση, αυτό είναι το πρώτο βήμα για να δημιουργήσεις κάτι καινούργιο. Ξεκινήσαμε το πρώτο μας project (Ancient Origins) με την Joanna, όταν είδαμε ότι υπάρχει έλλειψη ιστοσελίδας που να παρουσιάζει πληροφορίες αντικειμενικά, όσον αφορά θέματα αρχαιολογίας/ιστορίας. Το όραμα μας είναι να δημιουργήσουμε μία συλλογική ιστοσελίδα αξιόπιστων και αντικειμενικών ειδήσεων στις κύριες κατηγορίες: αρχαιολογία/ιστορία, επιστημονικές ανακαλύψεις, πολιτικά και κοινωνικά θέματα.

Τα 3 βασικά project της εταιρείας (Ancient Origins Premium, Evolving Science, Political Observer) θα είναι τα κύρια έργα που θα συγχωνευτούν σε ένα, ενώ παράλληλα θα δημιουργούν το κεφάλαιο το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για περαιτέρω επενδύσεις σε νέα προϊόντα ή/και σε νέες εταιρείες. Τεχνητή νοημοσύνη και τεχνολογίες διαστήματος, είναι κατηγορίες στις οποίες σκοπεύουμε να ενεργοποιηθούμε. Παράλληλα, θα δημιουργήσουμε ίδρυμα το οποίο θα βοηθάει ιθαγενείς που έχουν ανάγκη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τι είναι η καινοτομία για σένα;
Η καινοτομία έχει πολλαπλές μορφές. Μία από τις μορφές της είναι ‘πάρε κάτι που ήδη υπάρχει και κάνε το καλύτερο’. To Evolving Science ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Μια άλλη μορφή καινοτομίας είναι ‘συνδύασε υπάρχοντα προϊόντα σε ένα καινούργιο’. Το Ancient Origins ανήκει σε αυτή την κατηγορία, αφού παίρνοντας τα καλύτερα από mainstream και alternative τα συνδυάσαμε σε ένα προϊόν το οποίο είναι Νο1 παγκοσμίως με 4 εκατομμύρια επισκέψεις τον μήνα, ξεπερνώντας όλους τους ανταγωνιστές.

Τι σημασία έχει το παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον για σένα;
Το παρελθόν δεν έχει σημασία εφόσον μαθαίνεις από αυτό, το παρόν και το μέλλον είναι που πρέπει πάντα να έχεις στο μυαλό σου. Το παρόν για να ξέρεις που πατάς, και το μέλλον για να ξέρεις που πηγαίνεις.


Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Dr Ιωάννης Συρίγος στο οικονομικό site epixeiro.gr